Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Pulpety z ryb

GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Posty: 214
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Czw Gru 13, 2007 08:56   Pulpety z ryb

Obiecałem to piszę:

Jeśli nałapiemy rybki i jest ich naprawdę sporo to można tak:

Ryby parzymy około 2 minut w osolonej wodzie, nawet dokładnie nie trzeba usuwać ości ale kręgosłup koniecznie. Mielimy wszystko w maszynce do mięsa (ja nawet mielę 2 krotnie). Mięsko doprawiamy wedle uznania i dodajemy namoczonego chleba ( bułka tak nie klei rybnego mięska). Na gorącej patelni smażymy pulpety różnej wielkości jak "mamine" mielone do obiadu i malutkie do słoiczka na zimę.

Tak usmażone o średnicy około 2-3 cm zalewamy zalewą octową i do spiżarni. Teraz w zimę jak znalazł. Już nie będę pisać jakie są świetne do lepszych napoi. :)

SMACZNEGO
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Maverik 
Czytam z lustra wody :-)


Pomógł: 41 razy
Wiek: 34
Posty: 847
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Żagań


Wysłany: Czw Gru 13, 2007 13:29   

Bardzo dobry przepis glotox sam osobiscie robiłem takie pulpeciki z płoci,ukleji krąpi i innych mniejszych bialych rybek dopra przyprawa zależy od gustu świetnie wysmażone super sprawa:)
_________________
Pomogłem ci ? Kliknij :)
Manchester United Fan
FALUBAZ ZIELONA GÓRA
LEGIA WARSZAWA
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
maniak 


Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 498
Skąd: Tczew


Wysłany: Czw Gru 13, 2007 19:43   

Od czasu do czasu moja babcia robi takie pulpeciki i powiem, że smakują bardzo dobrze w pierwszym momencie myślałem, że to kotlety z kurczaka. :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Posty: 214
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Czw Gru 13, 2007 19:48   

cieszę się, to teraz sami musicie zrobić, a nie oglądać się na babcię :)
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
maniak 


Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 498
Skąd: Tczew


Wysłany: Czw Gru 13, 2007 19:57   

GLOTOX napisał/a:
cieszę się, to teraz sami musicie zrobić, a nie oglądać się na babcię :)
Babcia zawsze będzie robić najlepsze :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
biosteron 

Pomógł: 4 razy
Posty: 237
Skąd: Internet


Wysłany: Pią Gru 14, 2007 16:28   Re: Pulpety z ryb

GLOTOX napisał/a:
Obiecałem to piszę:

Jeśli nałapiemy rybki i jest ich naprawdę sporo to można tak:

Ryby parzymy około 2 minut w osolonej wodzie, nawet dokładnie nie trzeba usuwać ości ale kręgosłup koniecznie. Mielimy wszystko w maszynce do mięsa (ja nawet mielę 2 krotnie). Mięsko doprawiamy wedle uznania i dodajemy namoczonego chleba ( bułka tak nie klei rybnego mięska). Na gorącej patelni smażymy pulpety różnej wielkości jak "mamine" mielone do obiadu i malutkie do słoiczka na zimę.

Tak usmażone o średnicy około 2-3 cm zalewamy zalewą octową i do spiżarni. Teraz w zimę jak znalazł. Już nie będę pisać jakie są świetne do lepszych napoi. :) SMACZNEGO


Zapewne miales na mysli napój RED BULL :radocha:
_________________
With nature as with love for woman when not cherish die
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Robert82 


Wiek: 42
Posty: 41
Skąd: Paczków/Clones


Wysłany: Pią Gru 14, 2007 19:05   

Moja babcia też takie robiła jak Jej leszczy nawiozłem :cwaniak: Razem z dziadkiem mieli dzionek z głowy,roboty co niemiara :szok:
Tak jak GLOTOX pisał, pierwsze parzenie a potem do maszynki i też z chlebem
Tylko do smażenia lepiej kręgosłupy powyciągać (zresztą po parzeniu łatwo odchodzą), bo jak do octu to nie trzeba, bo i tak zmiękną.
Jeszcze jedno,jak sie je dobrze przyprawi to smakują lepiej niż tradycyjne mielone.I co ważne są o wiele zdrowsze. Polecam ;)
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Posty: 214
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Pią Gru 14, 2007 19:33   

Zdecydowanie @biosteron
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Pulpety z ryb

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.

strzalkaMapa Forum