Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Sposób przyrządzenia:
Zacznijmy od przyrządzenia kapusty. Kapustę pokroić drobno, w piórka. Cebulę posiekać i posolić. Do garnka wlać szklankę wody (jeśli będą to dwie małe główki młodej kapusty, to oczywiście trochę więcej) i doprowadzić ją do wrzenia. Na tę wrzącą wodę wrzucić kapustę, pogotować chwilkę, odcedzić. Dodać masło, podlać odrobiną wody, dusić powoli. Pod koniec gotowania wsypać odrobinę cukru, dodać trochę soku z cytryny, posiekany koperek, doprawić do smaku solą mi pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotować mięso. Boczek umyć, osuszyć, podzielić na 2 lub 3 porcje, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim boczek z obydwu stron, obficie posmarować majonezem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec aż będzie dostatecznie miękkie.
Pora na sos. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, lekko zrumienić, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzić zimną śmietaną, przyprawić, podgrzać dobrze mieszając.
Pora na ukoronowanie naszych wysiłków. Na talerz nałożyć słuszną porcję kapusty, na niej ułożyć upieczony boczek, całość obficie polać sosem. Aby kulinarnym doznaniom niczego nie brakło podać z młodymi ziemniaczkami.
Boczek możemy zastąpić goloneczką. Wcześniej należy ja jednak obgotować przez około 90 minut.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Zaraz ide po boczek i kapustę. Tylko powiedz na jakie plastry pokroić boczek. Aha, czy może być tez karkówka?
Nie plastry, cały kawałek, i koniecznie wcześniej szybko zrumienić na klarowanym maśle aby zamknąć pory mięska. Tylko taki sposób gwarantuje że mięsko wewnątrz będzie soczyste. Cienkie plastry wysuszą się podczas pieczenia w piekarniku. Jeśli wolisz cienkie plastry możesz boczek pokroić po upieczeniu. Karczek też będzie smaczny.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Pomógł: 3 razy Wiek: 59 Posty: 214 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Toruń
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 22:31
tinca napisał/a:
GLOTOX napisał/a:
Ja podobnie robię kociołek góralski na ognisku, mniej roboty i nic nie trzeba kroić i dodaję jeszcze ziemniaki pokrojone w plastry.
Z młodą kapustą?
Liśćmi kapusty wykłada się dno garnka, wszystko mieszasz razem z ziemniakami, dodajesz przypraw według swojego upodobania, przykrywasz liśćmi kapusty, pokryweczka i na ognisko.
PALCE LIZAĆ
_________________ Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Ja podobnie robię kociołek góralski na ognisku, mniej roboty i nic nie trzeba kroić i dodaję jeszcze ziemniaki pokrojone w plastry.
Z młodą kapustą?
Liśćmi kapusty wykłada się dno garnka, wszystko mieszasz razem z ziemniakami, dodajesz przypraw według swojego upodobania, przykrywasz liśćmi kapusty, pokryweczka i na ognisko.
PALCE LIZAĆ
U nas też tak robią, nazywamy to pieczonkami lub duszakami
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.