Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Chłopskie jadło: Boczek wieprzowy na młodej kapuście

tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Pon Cze 16, 2008 13:52   Chłopskie jadło: Boczek wieprzowy na młodej kapuście

Coś dla Borysa który nie przepada za daniami z ryb ;)



Składniki:
50 dkg chudego surowego boczku
sól, pieprz
2 łyżki masła
4 łyżki majonezu
Sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka słodkiej śmietany
sól, pieprz
Młoda kapusta:
młoda kapusta
1 łyżka masła
sól, cukier, sok z cytryny
koperek

Sposób przyrządzenia:
Zacznijmy od przyrządzenia kapusty. Kapustę pokroić drobno, w piórka. Cebulę posiekać i posolić. Do garnka wlać szklankę wody (jeśli będą to dwie małe główki młodej kapusty, to oczywiście trochę więcej) i doprowadzić ją do wrzenia. Na tę wrzącą wodę wrzucić kapustę, pogotować chwilkę, odcedzić. Dodać masło, podlać odrobiną wody, dusić powoli. Pod koniec gotowania wsypać odrobinę cukru, dodać trochę soku z cytryny, posiekany koperek, doprawić do smaku solą mi pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotować mięso. Boczek umyć, osuszyć, podzielić na 2 lub 3 porcje, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim boczek z obydwu stron, obficie posmarować majonezem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec aż będzie dostatecznie miękkie.
Pora na sos. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, lekko zrumienić, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzić zimną śmietaną, przyprawić, podgrzać dobrze mieszając.
Pora na ukoronowanie naszych wysiłków. Na talerz nałożyć słuszną porcję kapusty, na niej ułożyć upieczony boczek, całość obficie polać sosem. Aby kulinarnym doznaniom niczego nie brakło podać z młodymi ziemniaczkami.
Boczek możemy zastąpić goloneczką. Wcześniej należy ja jednak obgotować przez około 90 minut.
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
borys 
NADWORNY GLĘDA


Pomógł: 118 razy
Wiek: 50
Posty: 3744
Otrzymał 74 piw(a)
Skąd: Jasło


Wysłany: Pon Cze 16, 2008 15:55   

Zaraz ide po boczek i kapustę. Tylko powiedz na jakie plastry pokroić boczek. Aha, czy może być tez karkówka?
_________________
złap & się drap
Postaw piwo autorowi tego posta
 
tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Pon Cze 16, 2008 17:13   

borys napisał/a:
Zaraz ide po boczek i kapustę. Tylko powiedz na jakie plastry pokroić boczek. Aha, czy może być tez karkówka?

Nie plastry, cały kawałek, i koniecznie wcześniej szybko zrumienić na klarowanym maśle aby zamknąć pory mięska. Tylko taki sposób gwarantuje że mięsko wewnątrz będzie soczyste. Cienkie plastry wysuszą się podczas pieczenia w piekarniku. Jeśli wolisz cienkie plastry możesz boczek pokroić po upieczeniu. Karczek też będzie smaczny.
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Posty: 214
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Pon Cze 16, 2008 17:53   

Ja podobnie robię kociołek góralski na ognisku, mniej roboty i nic nie trzeba kroić i dodaję jeszcze ziemniaki pokrojone w plastry. :P
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Pon Cze 16, 2008 18:37   

GLOTOX napisał/a:
Ja podobnie robię kociołek góralski na ognisku, mniej roboty i nic nie trzeba kroić i dodaję jeszcze ziemniaki pokrojone w plastry. :P

Z młodą kapustą?
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Posty: 214
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Pon Cze 16, 2008 21:31   

tinca napisał/a:
GLOTOX napisał/a:
Ja podobnie robię kociołek góralski na ognisku, mniej roboty i nic nie trzeba kroić i dodaję jeszcze ziemniaki pokrojone w plastry. :P

Z młodą kapustą?


Liśćmi kapusty wykłada się dno garnka, wszystko mieszasz razem z ziemniakami, dodajesz przypraw według swojego upodobania, przykrywasz liśćmi kapusty, pokryweczka i na ognisko.
PALCE LIZAĆ
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Pon Cze 16, 2008 21:36   

GLOTOX napisał/a:
tinca napisał/a:
GLOTOX napisał/a:
Ja podobnie robię kociołek góralski na ognisku, mniej roboty i nic nie trzeba kroić i dodaję jeszcze ziemniaki pokrojone w plastry. :P

Z młodą kapustą?


Liśćmi kapusty wykłada się dno garnka, wszystko mieszasz razem z ziemniakami, dodajesz przypraw według swojego upodobania, przykrywasz liśćmi kapusty, pokryweczka i na ognisko.
PALCE LIZAĆ


U nas też tak robią, nazywamy to pieczonkami lub duszakami
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wodnik 


Pomógł: 72 razy
Wiek: 58
Posty: 2414
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Besko


Wysłany: Pon Cze 16, 2008 22:21   

U nas też to robimy, nazywa się "Chłopskie" :okok:
_________________
Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Posty: 214
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Wto Cze 17, 2008 07:06   

A u nas "Góralskie" tylko trzeba mieć specjalny kociołek. :>
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Wto Cze 17, 2008 08:59   

GLOTOX napisał/a:
A u nas "Góralskie" tylko trzeba mieć specjalny kociołek. :>


Tak masz rację z tym kociołkiem. Gruby, żeliwny, najlepiej z pokrywą i nóżkami.

_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Chłopskie jadło: Boczek wieprzowy na młodej kapuście

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.

strzalkaMapa Forum