Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Pomógł: 21 razy Wiek: 51 Posty: 913 Otrzymał 294 piw(a) Skąd: Sobiborski Park Krajobrazowy
Wysłany: Pon Lip 14, 2014 17:27 wędzony sum
Witam, chciałbym przedstawić Wam suma od strony kulinarnej, sprobuje krok po kroku przedstawić wszystkie istotne czynności. Po pierwsze należy suma złapać i mocno trzymać;
Następnie suma trzeba szybko zabić, i nie zrobimy tego nożem, kręgosłup neleży przeciąc siekierą, potem można już używać noża;
Odcinamy głowę, która idealnie nadaje sie potem na galaretę, ale o tym to już w innym temacie;
Pamiętamy też, aby wykroić wątróbkę- uważamy, żeby żółć nam sie nie rozlała, dodam, że wątróbka z suma jest najdelikatniejszą wątróbką jaką jadłem i nie jest to tylko moje zdanie, po prostu jest tak delikatna i miękka, że sama rozpływa sie w ustach, ale o szczegółach może kiedyś w innym temacie;
Następnie dokładnie myjemy całą, wypatroszoną już rybę;
W międzyczasie robimy wywar, który będzie naszą zalewą, w której nasz sum będzie leżał około 20 godzin;
Przyprawy porządnie gotujemy, po czym studzimy i po wystygnieciu dolewamy do solanki, solanke robimy tak, aby świeże kurze jajo delikatnie pływało- wędzona ryba MA BYĆ SŁONA!;
Suma filetujemy, czyli wycinamy mu wszystkie kości, wraz z płetwami, potrzebny jest do tego bardzo ostry- najlepiej specjalny nóż;
Tak powinien wyglądać dobrze ofiletowany sum;
Dodam tylko, że nie wyrzucamy kręgosłupa z kośćmi, gdyż przyda nam się później- wraz z głową, do zrobienia galarety.
Następnie gotowe już filety tniemy na niewielki- wielkości małej polędwicy paski;
I wrzucamy do solanki, z uprzednio wlanym tam, wystudzonym wywarem;
Tak jak wspominałem, powinien poleżeć tam, w chłodnym miejscu jakieś 10-20godzin- było dość ciepło więc ja bojąc się żeby mięso się nie zepsuło dorzuciłem tam jeszcze butelki typu "pet" z zamarzniętą w środku wodą. Potem wyjmujemy mięsko, wieszamy i czakamy aż ścieknie zalewa i jedzonko troszke nam przeschnie;
w międzyczasie rozpalamy wędzarkę, żeby w momencie wkładania miała około 40stopni.
Z racji, iż mięso takiego suma jest wbrew pozorom bardzo delikatne, trzeba je wędzić kładąc na siatce- co nie jest fajne, bo ryba się przykleja, niezbyt dokładnie wędzi, i po wyjeciu jest po prostu brzydka, dlatego też my zastosowaliśmy siatkę wędzarniczą;
No i się wędzi, zaczynamy od 40stopni, a potem pilnujemy, żeby temperatura nie przekroczyła 60, my naszego sumka wędziliśmy tak 12 godzin;
No i uwędzony;
Co było później nie mogę napisać, bo to dotyczy tylko widzów dorosłych
Dziękuje Robertowi i Jackowi za pomoc w przygotowaniu posiłku.
Już myślałem, że będzie kolejny filmik z wypuszczania suma
Wędzenie 12h - nieźle, musi być na prawdę dobry.
Po Waszych zachętach trzeba się jutro wybrać na ryby
Gratuluję świetnego i dokładnego przepisu Maniek !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.