Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Ulubiona metoda: spławik i grunt
Okręg PZW: mazowiecki
Pomógł: 4 razy Wiek: 58 Posty: 82 Otrzymał 65 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 19, 2013 14:25
sebeq, w Lidlu jest taki włoski makaron ze świetnej mąki durum (w zielonej folii), malutkie kolanka długości około 1.5 cm. Pamiętaj, że gotuje się go nie dłużej jak 1 min. W zasadzie to bardziej zaparzanie go we wrzątku niż gotowanie.
W razie co pytaj, odpowiem.
Pomógł: 4 razy Wiek: 29 Posty: 72 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Brzesko
Wysłany: Śro Cze 19, 2013 22:35
Ja na leszcze, karpie stosowałem makaron gwiazdki z olejkiem migdałowym. Znakomicie się sprawdzam. Makaron gwiadki gotuje 2-4 min. zależy od firmy. Daje go na sitko, chwilke przelewam zimną wodą i daje do pojemnika. Potem zalewam go olejkiem i zostawiam w lodówce na około 10h po tym czasie już ładnie wchłonięty zapachem.
Dzisiaj zrobiłem nowy makaron tym razem kolanka średniej wielkości 1,5-2cm. Do gotującego się makaronu wsypałem dosyć sporo cukru. Po przelaniu go zimną wodą tak samo dałem go do pojemnika, zalałem olejkiem waniliowym tym razem. I zobaczymy jakie będą na niego efekty za 3,5h wstaje czyli o 2 i ruszam nad wode. Posiedzę tak do 10-11 i zobaczymy jakie będą efekty na ten makaronik. Efektami pochwalę się jutro w temacie wiadomo jakim'' Jak było dziś na rybach'' .
Połamania koledzy
Ulubiona metoda: spinning i grunt..
Pomógł: 17 razy Wiek: 38 Posty: 311 Otrzymał 40 piw(a) Skąd: siemiatycze
Wysłany: Czw Cze 20, 2013 17:34
wolo1994 napisał/a:
Po przelaniu go zimną wodą tak samo dałem go do pojemnika
Prawidłowo to makaronu nie powinno się ,,myć,, zimną wodą, ponieważ traci swoje wartości.
wolo1994 napisał/a:
zalałem olejkiem waniliowym tym razem
Najlepiej olejek bądź inny aromat jest dodać do gorącego makaronu,wówczas makaron szybciej wchłonie aromat i szybciej nim przesiąknie.
wolo1994 napisał/a:
Daje go na sitko, chwilkę przelewam zimną wodą i daje do pojemnika.
To jest Twój podstawowy błąd w przygotowaniu makaronu jako zanęty. Nigdy nie powinno się myć makaronu, niech pozostanie na nim ,,szlam,, Po ugotowaniu go zlej na sitko,następnie polej niewielką ilością oleju roślinnego.Zamieszaj i możesz spokojnie dodać zapach.. A daje Ci 100% pewności,że Twój makaron się nie sklei, ponieważ mu olej na to nie pozwoli a co ważniejsze makaron będzie bardzo długo trzymał zapach..
_________________ ..gdzie roślinność- tam szczupaki..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.