Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Ulubiona metoda: Spławik
Okręg PZW: Przemyśl
Pomógł: 71 razy Wiek: 54 Posty: 894 Otrzymał 116 piw(a) Skąd: Przemyśl
Wysłany: Wto Maj 29, 2012 20:55
manveeru, mało że faktycznie twoja matematyka kuleje to jeszcze powiem Ci
że jeżeli dodałbyś do zanęty 5% cynamonu to ryby w promieniu wielu metrów
dały by drapaka gdzie pieprz rośnie to samo dotyczy kakao,wanilii i paru innych składników.
Zdecydowanie przesadziłeś z ilością i doborem składników. Np. po co w zanęcie leszczowej 15% dodatków wynoszących (siemie, wiórki, dynia)? Wystarczy dynia. Kolejna sprawa - cocobelge nie na wszystkich wodach się sprawdza, a ja wolę je dodawać je do mieszanek płociowych. Następne - wymieniłeś aromaty: kolendra, koper, wanilia, cynamon. Wystarczy kolendra z wanilią pół na pół - to stare i skuteczne połączenie na leszcza. I ostatnie - brak głównego składnika domowych mieszanek, czyli bułki tartej prażonej, która powinna stanowić 40-50 % objętości mieszanki. Brak mi też produktów kukurydzianych, no i copry też za dużo, zwłaszcza że wymieniłeś też melasę.
DAWIDDD
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Posty: 134 Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto Maj 29, 2012 21:29
a ja bym dał podstawe 50% traper special leszcz ta złota.
30% bułka tarta własna ze swiezego pieczywka
10% kolendra
10% melasa
co wy na to ? moze jeszcze jakies otreby i do tego kukurydza zwykla i pineczka , oczywiscie na hak to co sie wytrze
_________________ Każdy kiedyś ma swój początek ;-)
Zamiast bułki tartej chciałem użyć samego biszkoptu. Wanilię chciałem zmieszać jedynie z ryżem preparowanym i na haczyk:)
ŁYSY0312 [Usunięty]
Wysłany: Śro Maj 30, 2012 07:14
Dodatki wynoszące, czyli pracujące to takie, które odrywają się od kul zanętowych i płyną ku powierzchni. Stąd wzięło się określenie"zanęta pracująca" - utarło się że taka zanęta jest skuteczna na płoć, jazia itp. Zanęta "dywanująca" to taka która pomału rozkłada się na dnie - skuteczna na leszcza, lina, karpia. Oczywiście nie można tak bezkrytycznie do tych twierdzeń podchodzić, bo bardzo często są wyjątki - wszystko zależy od danej wody itp.
chciałem jeszcze dodać TRAPER ATRAKTOR LESZCZ EXPERT do tego wszystkiego.
w ilu procentach dodać wanilię i kolędrę? Słyszałem kiedyś że zapach kolędry powinien być dominujący.
Proszę o podpowiedź. Wiele jest opini że dobrze jest upić zanętę gotową i ją uatrakcyjnić jakimiś specyfikami, jednak taniej wychodz jak się samemu taką przygotuje.
pst. słyszałem że cynamon i kakao też działąją dobrze na leszcza. Źle słyszałem?
ŁYSY0312 [Usunięty]
Wysłany: Śro Maj 30, 2012 16:45
manveeru napisał/a:
Bardzo dzięuję wam za podpowiedź. Czy myślicie że takie rozwiązanie będzie dobre?:
chciałem jeszcze dodać TRAPER ATRAKTOR LESZCZ EXPERT do tego wszystkiego.
w ilu procentach dodać wanilię i kolędrę? Słyszałem kiedyś że zapach kolędry powinien być dominujący.
Proszę o podpowiedź. Wiele jest opini że dobrze jest upić zanętę gotową i ją uatrakcyjnić jakimiś specyfikami, jednak taniej wychodz jak się samemu taką przygotuje.
pst. słyszałem że cynamon i kakao też działąją dobrze na leszcza. Źle słyszałem?
Dobrze słyszałeś, ale jest wiele dodatków skutecznych na leszcza, i to nie znaczy, że masz je wrzucić wszystkie bez ładu i składu. Raz dodaj wanili z kolendrą, a raz cynamon i zobacz co się u ciebie lepiej sprawdzi.
Mieszanka ogólnie ok, tylko zdecyduj czy dodasz arachid czy mączkę piernikową. Moim zdaniem te dwa dodatki się "gryzą".
Wanilię z kolendrą daj pół na pół, jak chcesz dać atraktor trapera to nie dawaj innych zapachów.
Sypkiej zanęty dragona używam do nadanie koloru i zapachu zanęcie -Elite ma to do siebie, że troszkę śmierdzi. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś atraktora zapachowego, tylko mam dylemat jaki zapach dobrać do mojej mieszanki ? makaronu kaszy i pęczaku nie gotuje z żadnymi innymi składnikami typu czosnek. Co wobec tego polecicie? Najlepiej coś za nieduże pieniądze, lub własny przepis w domowych warunkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.