Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Ryba z grilla

kp44 
Administrator
i zwykły pijak :)



Ulubiona metoda: Spinning
Okręg PZW: Siedlecki
Pomógł: 19 razy
Wiek: 36
Posty: 715
Otrzymał 252 piw(a)
Skąd: Mokobody


Wysłany: Śro Mar 21, 2012 14:42   

Spróbuj polać okonia wrzątkiem, łuska schodzi lekko i przyjemnie. Tudzież jak złowisz większego okonia to tradycyjna skrobaczka czyli kapsel od piwa przybity do kawałka kijka.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Gie 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 132
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Zielona Góra


Wysłany: Śro Mar 21, 2012 14:59   

Polewanie wrzątkiem stosuje do leszczy, płoci itd do ryb mulistych, dzień przed grillowaniem, zalewam wrzątkiem ryby, następnie obtaczam w soli. Po dniu myję rybę doprawiam , zawijam w sreberko i wrzucam na grilla.
_________________
...Nie wdawaj sie w klótnię z debilem, wstępnie sprowadzi Cię do swego poziomu, a końcowo pokona doświadczeniem...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Arabella 

Wiek: 49
Posty: 8
Skąd: Warszawa


Wysłany: Śro Mar 21, 2012 17:14   

kp44 napisał/a:
Spróbuj polać okonia wrzątkiem, łuska schodzi lekko i przyjemnie. Tudzież jak złowisz większego okonia to tradycyjna skrobaczka czyli kapsel od piwa przybity do kawałka kijka.
po polaniu wrzątkiem lepiej łuska schodzi? ooo tego nie wiedziałam, widzę ze sporo można się tu od Was nauczyć :brawo:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
PRZE_MO 
prze_mo

Wiek: 52
Posty: 39
Skąd: czarnków


Wysłany: Czw Mar 22, 2012 07:40   

Moją rybą nr 1 na grila jest pstrąg. Przyrządzam go na dwa sposoby:
1 doprawiam pstraga solą, pieprzem elentualnie odrobiną przyprawy warzywko, do środka wkładam posiekaną natkę pietruszki i 3 listki świeżej mięty, zawijam w folię aluminiowa i na grila. Polecam
2 doprawiam pstrąga jw, ścieram marchew, pietruszkę i trochę selera, warzywa mieszam, zalewam wrzątkiem aby troche zmiękły, odcedzam, doprawiam przyprawą warzywko i faszeryje tym pstrąga. Zawijam w folię alu. i na grila
Postaw piwo autorowi tego posta
 
szymon-wędkarz 
szymon-wędkarz


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Posty: 31
Skąd: Jaworzno


Wysłany: Czw Mar 22, 2012 09:44   

Zgodzę się z napisanym powyżej postem , pstrąg też jest pyszny ;) :okok:
_________________
Szymon-wędkarz
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Arabella 

Wiek: 49
Posty: 8
Skąd: Warszawa


Wysłany: Czw Mar 22, 2012 12:19   

Wiecie co? mówi się,że to faceci są najlepszymi kucharzami i trudno się nie zgodzić. Dzisiaj chcialam kupić świeżą rybe, ale nie dało rady-same mrożonki. Chyba zacznę chodzić i od wędkarzy kupować. U nas też jest ich dużo, a ja kocham jeść rybki. Najsmaczniejsze mięsko. Łowicie dlatego, ze to lubicie czy łowicie bo lubicie ryby?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Maniek 
Zakochany w Bugu


Pomógł: 21 razy
Wiek: 51
Posty: 913
Otrzymał 294 piw(a)
Skąd: Sobiborski Park Krajobrazowy


Wysłany: Czw Mar 22, 2012 12:45   

kp44 napisał/a:
Spróbuj polać okonia wrzątkiem, łuska schodzi lekko i przyjemnie.

Jasne. Ja robie tak;
http://www.youtube.com/watch?v=Z0GDzX1fziY
szymon-wędkarz napisał/a:
pstrąg też jest pyszny

Pstrąg hodowlany jest obrzydliwy- mi smierdzi i ja jeść tego nie mogę.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Janek 
amatorski połów ryb


Pomógł: 9 razy
Wiek: 41
Posty: 208
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Elbląg


Wysłany: Czw Mar 22, 2012 13:46   

Arabella napisał/a:
Łowicie dlatego, ze to lubicie czy łowicie bo lubicie ryby?


W moim przypadku jedno i drugie.

Z tym wrzątkiem próbowałem i nie było wielkiej różnicy w porównaniu do zwykłego skrobania okonia, przynajmniej nie na tyle, żeby zacząć to praktykować, przy innych rybach nie widzę zaś takiej potrzeby. Ważne, aby skrobać możliwie szybko, gdy ryba nie zdąży poleżeć i przyschnąć, bo wtedy czy to okoń czy nie, skrobie się gorzej. A na świeżej elegancko, dlatego wielu wędkarzy robi to już nad wodą.
_________________
;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Gie 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 132
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Zielona Góra


Wysłany: Czw Mar 22, 2012 14:00   

Ja z wrzątkiem działam przy mulistych rybach aby syf z nich powyciągać.

Co do filetowania, to bez wątpliwości jest ważny dobry nóż. Mam nadzieje że to nie off-top, ale macie jakieś faworyty co do noży do filetowania ?
_________________
...Nie wdawaj sie w klótnię z debilem, wstępnie sprowadzi Cię do swego poziomu, a końcowo pokona doświadczeniem...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
szymon-wędkarz 
szymon-wędkarz


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Posty: 31
Skąd: Jaworzno


Wysłany: Czw Mar 22, 2012 14:25   

Maniek, Nie pstrąg hodowlany tylko potokowy ;)
_________________
Szymon-wędkarz
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Ryba z grilla

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.

strzalkaMapa Forum