Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
nukualofa Bo ryba jest po to, by nacieszyć nią oko :)
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Posty: 94 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Torki/ Przemyśl
Wysłany: Pią Gru 30, 2011 11:42
Bączek napisał/a:
Opona też daje dym i wędził byś na niej mięsko??
Nie chodziło mi o to też mi chodziło o liściaste, bo iglaste mają charakterystyczny zapach który przejdzie na kiełbaski czy ryby
Ale mi się zdawało że jemu chodzi o szczególny rodzaj, a po prostu u mnie wędzi się tym jakie jest zamówione i przywiezione i nie jest to iglaste.
Bączek napisał/a:
do smaku i zapachu możesz wrzucić do ognia liść laurowy czy ziele angielskie.
Według mnie nie ma sensu, trzeba by było dodać tego bardzo dużo żeby ryba złapała zapach
Ulubiona metoda: Feeder
Okręg PZW: Zamość
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Posty: 359 Otrzymał 190 piw(a) Skąd: Michalów
Wysłany: Pią Gru 30, 2011 11:53
Cytat:
Nie chodziło mi o to też mi chodziło o liściaste, bo iglaste mają charakterystyczny zapach który przejdzie na kiełbaski czy ryby
Nie wiem czy jakiś charakterystyczny zapach przechodzi na rybki/kiełbaski wiem natomiast że spalana żywica smoli nasze mięsko na cacy..
Dodawanie wrzosu czy innych wspomnianych przypraw to dość popularna norma i wcale nie trzeba dawać tego dużo w końcu wędzarnia jest przykryta a co za tym idzie dość szczelna i pachnący dymek jest ciągle wokoło mięska.
Co do samej wędzarni, mój dziadek zrobił sobie domową wędzarnię. Wykonał ją z metalowej szafy, powyciągał z niej półki itp., następnie przyspawał do ścianki pręt, na którym wiesza haki z mięskiem. U dołu wyciął prostokątny otwór. Później wyspawał metalowy tunel który wkopał do ziemi i zostawił tylko otwór na palenisko. Polecam kilka razy przepalić taką wędzarnię. Dziadek wędzi jabłonią i wiśnią. A i na górę wędzarni kładzie jakieś stare kurtki, aby dym jak najdłuższej zostawał w środku.
nukualofa Bo ryba jest po to, by nacieszyć nią oko :)
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Posty: 94 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Torki/ Przemyśl
Wysłany: Pią Gru 30, 2011 12:01
Bączek napisał/a:
Nie wiem czy jakiś charakterystyczny zapach przechodzi na rybki/kiełbaski wiem natomiast że spalana żywica smoli nasze mięsko na cacy..
Przechodzi, jest taki dziwny.
Bączek napisał/a:
Dodawanie wrzosu czy innych wspomnianych przypraw to dość popularna norma i wcale nie trzeba dawać tego dużo w końcu wędzarnia jest przykryta a co za tym idzie dość szczelna i pachnący dymek jest ciągle wokoło mięska.
Chyba że nie jest dobrze szczelne, co w przypadku kolegi który zadał pytanie, szczelność wyniesie około 70 % jak dobrze przykryje, ponieważ będzie to prowizoryczne
Jak już cytujesz to cytuj całe moje zdanie, urywając je traci sens.. Bączek
Ten dziwny zapach to terpentyna Mateuszwrx, jeżeli masz warunki to lepiej zrób coś większego. mała komora + krótki tunel mogą dać za wysoką temperaturę, a i palenisko będzie musiało być małe, tzn cały czas będziesz musiał siedzieć i pilnować. Jeżeli posiadasz lub masz możliwość kupienia metalowych beczek 200L, to z dwóch tylko przy pomocy kątówki, można zrobić prostą wędzarnie. Jedna też byłaby ok, tylko jak na mój gust trochę niska 90 cm. Ryby trzeba odpowiednio przygotować do wędzenia, namoczyć w solance lub po prostu natrzeć sporą ilością soli. Po 2-4 dniach trzeba je dokładnie umyć i wysuszyć. Zanim zaczniemy wędzić mają być suche, i lekko szkliste. Powodzenia
Mi chodzi o takie coś małe do wędzenia np 5 okonków se powiesze i tylko dla mnie jak mi sie zachce,
nie pamiętam gdzie to widziałem była na sprzedasz taka malusieńka wędzarnia wysoka gdzieś na 50 cm
że nawed w domu se na szafce nocnej postawisz
oto mi chodzi więc jak takie coś zrobić małe i poręczne?
_________________
radekp
Pomógł: 3 razy Wiek: 49 Posty: 155 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Kudowa Zdr.
Wysłany: Pią Gru 30, 2011 20:26
Na alledrogo są małe wędzarnie od 129 zł w górę,trochę drogo ale można zaczerpnąć pomysł i zrobic samemu.Ja widziałem kiedyś na filmie jak W.R.Kremkus wędził węgorze w przenośnej wędzarni.Była to rura z blachy śr.ok 20 cm i wysoka na metr.Rura stała pionowo od góry wieszał ryby na haczykach a otwór przykrywał pokrywką z dziurkami.Na samym spodzie rury była mała szufladka w której żarzyły się trociny.Podobała mi się ta wędzarka,fajny patent.Wydaje mi się że do wędzenia małych rybek to wysokość tej rury można skrócić nawet o połowę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.