Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 18:53 Prażone konopie własnej roboty
Zrobiłem dzisiaj konopie własnej roboty. Mógłby mi ktoś napisac jak powinien wyglądać efekt końcowy? Bo moje wyszły mocno ciemno brązowe a zapach maja też lekko spalony. i obawiam się że własnie mogłem je spalić. Chyba że się mylę, proszę uświadomcie mnie..
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, wkładam na blasze ziarno na 15 minut. Potem wyciągam i czekam aż całkowicie ostygną. Proces ten powtarzam 3 lub 4 razy w zależności jak mocno chce wyprażyć. O przypaleniu praktycznie nie ma mowy...
Prażenie wykonuje się po to aby wydobyć z nasion czy pieczywa najlepsze właściwości aromatyczne ponieważ woda w znacznym stopniu neutralizuje zapachy i aromaty.
Prażąc różnego rodzaju ziarna np. konopie, słonecznik, siemię, obserwujemy zmieniający się kolor i wyraźne strzelanie ziaren od temperatury.
Można prażyć praktycznie wszystko. Tz. konopie, słonecznik łuskany, pestki dyni, siemię lniane. Każde z nasion ma swoich amatorów.
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Posty: 214 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: Paryż
Wysłany: Śro Lip 28, 2010 21:28
A ja mam konopie i chce ją dodawać do zanęty ale nie wiem czy mogę na zimno bo gotowanie na przenośnej butli w karpiowej kuchence mnie wykańcza: 4euro za butle która starcza na dzień. Wolałbym w domu ugotować ale nie wiem czy zda egzamin
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.