Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 08:37 Larwy chrząszcza mącznika
jak wyhodować larwy chrząszcza mączniaka, wyczytałem ze można zostawić trochę mąki w piwnicy a po jakimś same się zalęgną. mąka może być ze sklepu? w jakiej temperaturze ?
Ulubiona metoda: Spining
Okręg PZW: Mazowiecki
Pomógł: 77 razy Wiek: 40 Posty: 1509 Otrzymał 32 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 08:54
Wychodować wcale niejest łatwo, najlepiej iść do sklepu zoologocznego i za 5 zł kupić paczuszke larw. Ich przeistoczenie sie w dorosłego osobnika to dość długi czas około 2-3 miesięcy i wychodzą żuczki. Które bardzo szybko zaczynają sie rozmnażać.
A jeśli już sie uprzesz to do piwnicy wstawiasz wiadro czy jakiś pojemnik z 1-2 kg mąki obojętnie jakiej, możesz też dodać otręby pszenne 2-3 garście, płatki owsiane i trzeba czekać. Temp. to od 15 do 30 stopni. Oczywiści im cieplej tym lepiej ale nie wiecej niż 30 stopni
Ulubiona metoda: Spining
Okręg PZW: Mazowiecki
Pomógł: 77 razy Wiek: 40 Posty: 1509 Otrzymał 32 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 09:05
Łowić można najlepiej po wylince kiedy larwa ją przechodzi i wtedy są takie bialutkie i mięciutkie, mieksze od białego robaka. Leszcze i płocie dobrze na nie biorą.
najpierw kup larwy w sklepie zoologicznym albo na allegro a póżniej je rozmnorzysz,np cytat""Hodowla karmowa: Bardzo łatwa. Larwy mącznika należy umieścić w dość głębokim pojemniku wypełnionym do połowy płatkami owsianymi albo otrębami pszennymi. Pożywki ma być tyle, aby larwy mogły swobodnie w niej "nurkować". Raz na kilka dni można wrzucić kawałek sałaty, liść maliny lub jeżyny. Zaleca się posypać preparatem witaminowo-mineralnym. Po pewnym czasie larwy przepoczwarzają się w chrząszcze, czyli dorosłe formy. Należy je karmić kawałkami owoców, liśćmi. Możemy karmić zwierzęta larwami, jak i chrząszczami.""albo tu masz linka do chodowli larw mączniaka http://myszy.net/zywieniewl3.htm
Ulubiona metoda: Spining
Okręg PZW: Mazowiecki
Pomógł: 77 razy Wiek: 40 Posty: 1509 Otrzymał 32 piw(a) Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 09:53
Jak by były lepsze to by wedkarze zamiast robaków białych łowili na mączniaki. Ale wiadomo , można spróbować i może sie zdażyć że będą skuteczniejszą metodą na jakimś akwenie.
Po pierwsze MĄCZNIK, a nie MĄCZNIAK ;-/
Po drugie to ciekawe pytanie. Mącznik w przeciwieństwie do białego robaka jest gorzki o lekko metalicznym posmaku (tak, próbowałem ) Zastanawiam się, czy ryba, która pozna ten smak nadal będzie tak chętnie brała Mącznik jest po prostu ohydny. Inna kwestią jest właśnie twardy pancerzyk oraz fakt, że po jego przebiciu haczykiem zawartość wypłynie zanim zarzucisz zestaw. A jeśli chodzi o hodowlę, to nie jest ona wcale trudna, polecam poniższy artykuł
A nie wiem, a co myślisz, że też jest taki niesmaczny? Jadłem jako mały chłopak ale nigdy nie rozgryzałem Zresztą dziś jak wiem gdzie takie larwy się rodzą i żyją to nie wiem czy mam specjalną ochotę na smakowanie.
Wracając do tematu samego mącznika młynarka - uważam po prostu, że się niezbyt nadaje - jeśli już to poczwarka, albo imago (żuk). Twardy chitynowy pancerzyk i płynna zawartość larwy po przebiciu hakiem chyba się wyleją, a mącznik od razu zdechnie. A o smaku wspominałem jakby przy okazji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.