Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Konserwowanie kulek proteinowych własnej roboty.

a7wa 
Zachorowałem na Salmonidozę...


Pomógł: 21 razy
Wiek: 35
Posty: 441
Skąd: Zamość/ Kraków


Wysłany: Czw Mar 11, 2010 23:51   Konserwowanie kulek proteinowych własnej roboty.

Witam,
Dzisiejszego dnia robiłem wiosenne kulki proteinowe z zamiarem wykorzystania ich na dniach. Jednak z tego co widzę pogoda zupełnie się popsuła i muszę przesunąć zasiadkę z tym, że mam jakieś 2kg kulek, które aktualnie przez dobę suszą się po ugotowaniu. W związku z tą sytuacja zwracam się do was o pomoc w sprawie zakonserwowania ich na jakieś 2-4 tygodnie i nie wiem jaki sposób jest najlepszy. Obiło mi się o uszy, że można kulki przechowywać w soli (sposób z gazety Karp Max) a zdaję się, że najprostszą metodą jest przechowywanie kulek w zamrażalniku. Jeżeli podacie jakiś przykład prosił bym również o rozwinięcie jak później postępować z tymi kulkami. Pozdrawiam!!!
_________________
Mikado Trython Match 390/40g + Okuma Tritan 30 RD
Feeder YORK Racer 360/80g + Okuma SILVARA PRO BAITFEEDER SVPB 45
Shimano Catana Telespin 240/20g + SPRO Passion 720 FD
Konger Air Cobra pole 400
Shakespeare Cypry Tele Carp 3.60/3lb TC + Okuma Travertine 40 TRB
Shakespear Odyssey XT Fly 2.70/AFTM 5 + Okuma Airframe AF 4/6
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
DamianHryniewicz 
Captain Morgan


Pomógł: 35 razy
Wiek: 36
Posty: 1930
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Hattingen Nordhein-Westfalen


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 09:34   

Wysusz kulki na Kamień w suszarce do grzybów.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
a7wa 
Zachorowałem na Salmonidozę...


Pomógł: 21 razy
Wiek: 35
Posty: 441
Skąd: Zamość/ Kraków


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 12:26   

ehh... Po pierwsze gdybym miał suszarkę do grzybów nie suszył bym ich dobę pod grzejnikiem... a suszenie to nie jest konserwacja. Może spytam inaczej, co mam zrobić z gotowymi kulkami żeby się nie zepsuły przez okres około miesiąca ??
_________________
Mikado Trython Match 390/40g + Okuma Tritan 30 RD
Feeder YORK Racer 360/80g + Okuma SILVARA PRO BAITFEEDER SVPB 45
Shimano Catana Telespin 240/20g + SPRO Passion 720 FD
Konger Air Cobra pole 400
Shakespeare Cypry Tele Carp 3.60/3lb TC + Okuma Travertine 40 TRB
Shakespear Odyssey XT Fly 2.70/AFTM 5 + Okuma Airframe AF 4/6
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Hektores 
Czarnów Fishing Team


Pomógł: 38 razy
Wiek: 54
Posty: 1131
Otrzymał 23 piw(a)
Skąd: Kielce


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 12:44   

Suszenie to też rodzaj konserwacji ,tak samo jak mrożenie możesz dodać konserwantów np http://www.tandembaits.co...id=209&pid=1622
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
a7wa 
Zachorowałem na Salmonidozę...


Pomógł: 21 razy
Wiek: 35
Posty: 441
Skąd: Zamość/ Kraków


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 14:31   

Czyli mam rozumieć, że jeżeli będą przebywały w suchym i ciepłym miejscu w jakimś pojemniku nic im się nie stanie ??
_________________
Mikado Trython Match 390/40g + Okuma Tritan 30 RD
Feeder YORK Racer 360/80g + Okuma SILVARA PRO BAITFEEDER SVPB 45
Shimano Catana Telespin 240/20g + SPRO Passion 720 FD
Konger Air Cobra pole 400
Shakespeare Cypry Tele Carp 3.60/3lb TC + Okuma Travertine 40 TRB
Shakespear Odyssey XT Fly 2.70/AFTM 5 + Okuma Airframe AF 4/6
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
DamianHryniewicz 
Captain Morgan


Pomógł: 35 razy
Wiek: 36
Posty: 1930
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Hattingen Nordhein-Westfalen


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 15:30   

Jak je wysuszysz To nic się nie stanie :) A Grzyby jak się suszy to cos sie im dzieje ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
rysiu 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 42
Posty: 125
Skąd: Wągrowiec


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 20:03   

hehe wybaczcie śmiałość ale łamie mnie porównanie kulek proteinowych zawierających do 72% białka do grzybów - może weź jajko wysusz i zobacz czy się zakonserwuje :]
_________________
Jeśli Bóg jest z nami, to kto jest przeciwko nam ???
Postaw piwo autorowi tego posta
 
krystian 

Wiek: 28
Posty: 1
Skąd: Prawików


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 20:34   Re: Konserwowanie kulek proteinowych własnej roboty.

Moim zdaniem kupowanie kulek proteinowych mniej znanych firm... Niektórzy wolą takie bo są tańsze a jak tańsze to mniejszy efekt... Pewnego dna zamówiłem kulki proteinowe firmy TANDEM BASIC o zapachu Ananasowo-Brzoskwinowym i powiem szczerze że te kule kupiłem na próbę, w tej paczce było 5kg. Dokładnie zacząłem nęcić 20maja2007 roku.W kwietniu wybrałem się z kolegami na ryby ja zarzuciłem wędki tam gdzie nęciłem i o godzinie 17.30 zaczęły się brania.Po jakiś 10minutach mój sygnalizator zapiszczał raz potem drugi.. przestało o 20.00 miałem kolejne brania.. Żyłka ze szpuli uciekała jak głupia podbiegłem do wędki i zaciąłem poczułem duży opór więc popuściłem chamulec powiedziałem do koli żeby zwinął moją drugą wędkę..Po 45minutach złowiłem 12kg Karpia Pełno Łuskiego... było to fajnie przeżycie..W tamtym roku byłem na targach wędkarskich we Wrocławiu i kupiłem wszystko co potrzebne jest do robienia kulek i sam zacząłem robić ogólnie to robie jakieś 6-7tys.kulek na samo nęcenie... Przynosi to duże efekty i duże Karpie, ale także Amury i Klenie....
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Hektores 
Czarnów Fishing Team


Pomógł: 38 razy
Wiek: 54
Posty: 1131
Otrzymał 23 piw(a)
Skąd: Kielce


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 20:38   

Grzyby składają się niemal w 90% z wody. a krew suszona np plazma krwi 98 % białka

:milczek: Dokładnie zacząłem nęcić 20maja2007 roku.W kwietniu wybrałem się z kolegami na ryby .... :mysli: 13 miesięcy???? :ups:
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
a7wa 
Zachorowałem na Salmonidozę...


Pomógł: 21 razy
Wiek: 35
Posty: 441
Skąd: Zamość/ Kraków


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 22:30   

Z tego co widzę to powoli wszyscy odbiegają o tematu i zaczynają się sprzeczki o proporcje itd.
A czy zna ktoś z was metodę z konserwowaniem kulek w wiadrze z solą ??
_________________
Mikado Trython Match 390/40g + Okuma Tritan 30 RD
Feeder YORK Racer 360/80g + Okuma SILVARA PRO BAITFEEDER SVPB 45
Shimano Catana Telespin 240/20g + SPRO Passion 720 FD
Konger Air Cobra pole 400
Shakespeare Cypry Tele Carp 3.60/3lb TC + Okuma Travertine 40 TRB
Shakespear Odyssey XT Fly 2.70/AFTM 5 + Okuma Airframe AF 4/6
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Metody wędkowania » Wędkarstwo karpiowe » Zanęty i przynęty » Konserwowanie kulek proteinowych własnej roboty.

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.

strzalkaMapa Forum