Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Konserwowanie kulek proteinowych własnej roboty.

germ83 


Pomógł: 12 razy
Wiek: 41
Posty: 296
Skąd: Wołomin


Wysłany: Pią Mar 12, 2010 23:18   

A czy woda z solą czasem nie wpłynie na właściwości smakowo-zapachowe kulek ?

Nie wiem czy to dobry pomysł.

Mi osobiście się wydaję że najlepszym rozwiązaniem będzie lodówka.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
PrzemekBździuch 
www.sklep-karpiowy.pl


Pomógł: 10 razy
Wiek: 46
Posty: 166
Skąd: Sławoborze


Wysłany: Sob Mar 13, 2010 08:26   

Witam
2 kilo kulek to nie tak dużo, a więc dogadaj się z rodzinką i wstaw te kulki do zamrażalnika i na pewno nic im nie będzie. To najlepszy sposób konserwowania kulek.
pozdrawiam
Przemek
_________________
Łowienie i wypuszczanie karpi to mój sposób na życie. NO KILL

www.lowiska.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
diaflex 

Ulubiona metoda: karpiarstwo
Pomógł: 8 razy
Wiek: 66
Posty: 137
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: PL.


Wysłany: Sob Mar 13, 2010 09:46   

germ83 napisał/a:
A czy woda z solą czasem nie wpłynie na właściwości smakowo-zapachowe kulek ?

Nie wiem czy to dobry pomysł.

Jak najbardziej,tylko taka zupa może nie każdemu smakować :rotfl: .Teraz poważnie sól jest doskonałym konserwantem,dodatkowo wchłania wilgoć,dlatego stosuje się ją do przesypywania przechowywanych,wysuszonych kulek.
_________________
Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
PrzemekBździuch 
www.sklep-karpiowy.pl


Pomógł: 10 razy
Wiek: 46
Posty: 166
Skąd: Sławoborze


Wysłany: Sob Mar 13, 2010 10:16   

Od soli lepszy jest ryż. Nie zmienia smaku kulek a wspaniale wchłania wilgoć. Ja osobiście nie konserwuje solą kulek. Można dodać łyżeczkę na kilogram mixu do wzmocnienia smaku, ale dla pełnej konserwacji kulek potrzebujemy dużo więcej soli. Mocno wysuszone kulki nie pracują szybko w wodzie. Gdy robię kulki przed łowieniem po ugotowaniu suszę jedynie 2 godziny a potem zamrażam. Wyciągnięte kulki przed łowieniem dalej są świeże i szybko pracują w wodzie uwalniając wszystkie substancje.
pozdrawiam
Przemek
_________________
Łowienie i wypuszczanie karpi to mój sposób na życie. NO KILL

www.lowiska.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Metody wędkowania » Wędkarstwo karpiowe » Zanęty i przynęty » Konserwowanie kulek proteinowych własnej roboty.

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.

strzalkaMapa Forum