Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Produkcja kulek proteinowych

ostry83 

Wiek: 36
Posty: 58
Skąd: Włodawa


Wysłany: Pon Lis 30, 2009 09:32   

Na jednym z forum karpiowym dowiedziałem się również że Hi-Attract Range Liquid Marine Halibut może być używany przy produkcji kulek w ilościach 2-5 ml/jajko i juz sam nie wiem czy mogę go stosować jako wzmacniacz smaku czy jako co przy produkcji kulek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
PrzemekBździuch 
www.sklep-karpiowy.pl


Pomógł: 10 razy
Wiek: 42
Posty: 168
Skąd: Sławoborze


Wysłany: Pon Lis 30, 2009 10:35   

To jest płyn do powierzchownego zalewania kulek, pelletów i ziaren. Jeżeli dodasz go do produkcji kulek to nie popełnisz zbrodni. Ale na pewno w czasie gotowania czy parowania dużo ci się zapachu ulotni. Ja bym dodał do mixu flaworu lub aminokompletu, a dopiero po wysuszeniu kulek dodał Hi-Attract Range Liquid Marine Halibut i zamroził kulki. Można też dodać tej zalewy przed samym łowieniem.
pozdrawiam
Przemek
_________________
Łowienie i wypuszczanie karpi to mój sposób na życie. NO KILL

www.lowiska.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ostry83 

Wiek: 36
Posty: 58
Skąd: Włodawa


Wysłany: Pią Gru 04, 2009 20:06   

A jak długo można przechowywać gotowy suchy mix?? wytrzyma 6miesięcy?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
PrzemekBździuch 
www.sklep-karpiowy.pl


Pomógł: 10 razy
Wiek: 42
Posty: 168
Skąd: Sławoborze


Wysłany: Pią Gru 04, 2009 21:28   

Witam
Chodzi ci o kupny czy zrobiony samemu? Jeżeli o kupny to jeżeli nie jest otwierany możemy go spokojnie używać 2-3 lata. Jeżeli komponuje własne mixy to staram się je przechowywać max rok. Po wymieszaniu wszystkich sypkich składników przesypuje je do plastikowego wiaderka i szczelnie zamykam. Najważniejsze, aby nie dostała się tam wilgoć, bo może pokryć się pleśnią.
pozdrawiam
Przemek
_________________
Łowienie i wypuszczanie karpi to mój sposób na życie. NO KILL

www.lowiska.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ostry83 

Wiek: 36
Posty: 58
Skąd: Włodawa


Wysłany: Sob Gru 05, 2009 00:17   

Chodzi mi o kupny> Zamierzam trzymać składniki oddzielnie w szczelnych pojemnikach a mieszać dopiero przed robieniem ciasta, ile można trzymać mączki itp?

Wcześniej było pytanie odnośnie wzmacniaczy smaku i zapachu, i tu pytań mam kilka.
1. Co to jest i do czego służy przy produkcji kulek Nutrabaits N-Butyric Acid bo już sam nie wiem?
2. Na pewno chce zaopatrzyć się w betainę, oprócz tego jest naprawdę godne uwagi?
3. Wasze sugestie i propozycji co do wzmacniaczy konkretnych firm używanych przez Was
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
PrzemekBździuch 
www.sklep-karpiowy.pl


Pomógł: 10 razy
Wiek: 42
Posty: 168
Skąd: Sławoborze


Wysłany: Pon Gru 28, 2009 10:47   

Witam
Betainę warto dodać do kulek, ale ja nie dodaje do mixu gdyż betaina szybko wytrąca się w czasie gotowania. Po zrobieniu kulek i wysuszeniu rozpuszczam betainę w jakimś płynnym dodatku i zalewam tym kulki. Gdy stosujesz aminokomplet wszystko masz w jednej butelce i nie potrzebujesz wzmacniaczy smaku. Ja ich nie stosuje. Nutrabaits N-Butyric Acid nie używałem nigdy więc nie mogę się wypowiedzieć na ten temat.
pozdrawiam
Przemek
_________________
Łowienie i wypuszczanie karpi to mój sposób na życie. NO KILL

www.lowiska.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bartek14 
WĘDKARSTWO to moja pasja.

Pomógł: 8 razy
Wiek: 108
Posty: 113
Skąd: znad wody


Wysłany: Czw Sty 21, 2010 20:15   Jak zrobić samemu kulki proteinowe



I przepis:
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg mąki tortowej
0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
0,25 kg mąki sojowej
cukier
barwniki
atraktor
1 jajo na 100g ciasta

Oczywiście barwnik nie jest konieczny chyba że ktoś lubi by jego kulki ładniej wyglądały ;P
_________________
Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
granvorka 


Pomógł: 8 razy
Wiek: 28
Posty: 242
Otrzymał 28 piw(a)
Skąd: Złocieniec


Wysłany: Czw Sty 21, 2010 21:10   

Bartek14 napisał/a:
Oczywiście barwnik nie jest konieczny chyba że ktoś lubi by jego kulki ładniej wyglądały
no i chyba, że karpie w danym zbiorniku upodobały sobie jakiś kolorek :) bywa tak, że karpik nie tknie żółtej kulki a na czerwoną z chęcią się skusi :)
_________________
Pozdrawiam
Kubuś :zdrowko:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan


Pomógł: 35 razy
Wiek: 31
Posty: 1960
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Hattingen Nordhein-Westfalen


Wysłany: Czw Sty 21, 2010 21:17   

Cytat:
I przepis:
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg mąki tortowej
0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
0,25 kg mąki sojowej
cukier
barwniki
atraktor
1 jajo na 100g ciasta
Moim zdaniem w tym przepisie jest za mało składników odżywczych dla Karpi. Gdzie kazeina ,jakieś oleje :?: z tego przepisu wyjdzie po prostu zwykłe ciasto z mąki.Zero składników odżywczych dla Karpi.Z tego ma nie wyjść makaron tylko kulki.

No i jak można prosze o przeniesienie tematu do działu Karpiowego :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
pawel_ek 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Posty: 269
Skąd: Warszawa


Wysłany: Czw Sty 21, 2010 21:30   

Gdzie można kupić te plastikowe " przedmioty" którymi ten pan robił kulki ? i czy bez tego suszenia co wsadzał kulki do tego urządzenia można sie obejść jakoś inaczej? :)
_________________
Łowie bo to lubie:)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Metody wędkowania » Wędkarstwo karpiowe » Zanęty i przynęty » Produkcja kulek proteinowych

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.

strzalkaMapa Forum