Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
duży pstrąg (albo inna ryba, np. dorsz lub karp)
2 cebule
ok. 10 sporych marchewek (startych powinno być tak 3/4 wysokości patelni)
przecier pomidorowy
olej
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
kostka wołowa
Przepis przyżądzenia :
Rybę dokładnie wyczyścić, usunąć ości i pokroić w dzwonki albo w takie kawałki, na jakie mamy ochotę. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, moczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Przygotować resztę składników:
cebule pokroić w sporą kostkę i podsmażyć leciutko na oleju, dorzucić startą na tarce o dużych oczkach marchew i razem dusić pod przykryciem aż warzywa zrobią sie miękkie. Najlepiej podsmażoną marchew zalać połową szklanki wywaru wołowego, a potem w razie potrzeby dolewać do niej wody i oleju. Na koniec dodać sporą łyżkę przecieru pomidorowego, doprawić solą, pieprzem, może jeszcze odrobiną kostki rosołowej i, jeśli lubimy mocno pomidorowy smak to przecierem pomidorowym. Sos warzywny powinien być gesty.
Na dnie półmiska ułożyć warstwę ryby, a na nią warstwę sosu, na to znowu rybę i sos z warzyw, i tak aż nam sie rybka skończy, ale musi być cała przykryta marchewką.
I to wszystko. Potrawę przykrywamy czymś, żeby nie wyschła i wstawiamy do lodówki, następnego dnia będzie przepyszna. Podajemy zimną do pieczywa.
_________________ A ja chce rybcie tylko taką olbrzymiastą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.