Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
akoś w życiu nie miałem okazji skosztować zupy rybnej ,a ostatnio mnie naszło właśnie na nią .
Po ostatniej wyprawie na lód zabrałem ze sobą kilka jazgarzy
uważanych przez wędkarzy za chwast i wyrzucanych po prostu na lód
Ponoć jazgarze najbardziej nadają się na wywar zupy rybnej .
Przejrzałem wiele przepisów ale żaden nie przypadł mi do gustu ,najbliżej była Halászlé - Węgierska zupa rybna
Przepis nie do końca mi się podobał więc wprowadziłem kilka modyfikacji by była taka jak chcę
Opisze wam jak to zrobiłem nie będzie to typowy przepis bo każdy ma inny gust jedni lubią pikantnie
inni nie ale każdy z was może zrobić to po swojemu
Oto moja modyfikacja
Na początku obrałem jazgarze i wedle przepisów powinienem zostawić głowy ,
ja oczywiście tego nie zrobiłem oskrobałem z łusek ,wypatroszyłem i odciąłem głowy .
Następnie jedną dużą cebule pokroiłem w kostkę .Ryby i cebule włożyłem do garnka dodałem
przyprawy ziele angielskie .pieprz,kminek (nie wiele ) paprykę ostrą w proszku i troszkę pokrojonej w kostkę papryki .
Gotowałem to pod przykryciem około 1 godziny
W tym czasie warzywa marchewkę ,pietruszkę ,starłem na grubej tarce ,pokroiłem pora paprykę i cebule ,Wrzuciłem to na patelnie z oliwą z oliwek
po paru minutach dodałem pokrojoną i posoloną w kostkę płastugę (sole) a po 15 min duszenia (smażenia )
bez przykrycia posypałem to wszystko słodką papryką w proszku .
W tym czasie kiedy warzywa się dusiły odcedziłem wywar i przetarłem wszystkie składniki jakie w nim były na drobnym sitku .
Kiedy papryka razem z oliwą zaczęła się lekko rumienić dolałem niewielką ilość właśnie tego wywaru
po kilku minutach wrzenia całą zawartość patelni wrzuciłem do garnka z wywarem i znów zacząłem całość gotować około 45 min po tym czasie dodałem pokrojony ząbek czosnku i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posoliłem do smaku gotowałem jeszcze około 15 min na koniec dodałem pokrojoną zieloną pietruszkę
Jest to moja pierwsza zupa rybna i powiem że smakowała mnie i domownikom ale każda sroczka
akoś w życiu nie miałem okazji skosztować zupy rybnej ,a ostatnio mnie naszło właśnie na nią .
Po ostatniej wyprawie na lód zabrałem ze sobą kilka jazgarzy
uważanych przez wędkarzy za chwast i wyrzucanych po prostu na lód
Ponoć jazgarze najbardziej nadają się na wywar zupy rybnej .
Przejrzałem wiele przepisów ale żaden nie przypadł mi do gustu ,najbliżej była Halászlé - Węgierska zupa rybna
Przepis nie do końca mi się podobał więc wprowadziłem kilka modyfikacji by była taka jak chcę
Opisze wam jak to zrobiłem nie będzie to typowy przepis bo każdy ma inny gust jedni lubią pikantnie
inni nie ale każdy z was może zrobić to po swojemu
Oto moja modyfikacja
Na początku obrałem jazgarze i wedle przepisów powinienem zostawić głowy ,
ja oczywiście tego nie zrobiłem oskrobałem z łusek ,wypatroszyłem i odciąłem głowy .
Obrazek Obrazek
Następnie jedną dużą cebule pokroiłem w kostkę .Ryby i cebule włożyłem do garnka dodałem
przyprawy ziele angielskie .pieprz,kminek (nie wiele ) paprykę ostrą w proszku i troszkę pokrojonej w kostkę papryki .
Obrazek Obrazek Obrazek
Gotowałem to pod przykryciem około 1 godziny
W tym czasie warzywa marchewkę ,pietruszkę ,starłem na grubej tarce ,pokroiłem pora paprykę i cebule ,Wrzuciłem to na patelnie z oliwą z oliwek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
po paru minutach dodałem pokrojoną i posoloną w kostkę płastugę (sole) a po 15 min duszenia (smażenia )
bez przykrycia posypałem to wszystko słodką papryką w proszku .
W tym czasie kiedy warzywa się dusiły odcedziłem wywar i przetarłem wszystkie składniki jakie w nim były na drobnym sitku .
Obrazek Obrazek Obrazek
Kiedy papryka razem z oliwą zaczęła się lekko rumienić dolałem niewielką ilość właśnie tego wywaru
Obrazek
po kilku minutach wrzenia całą zawartość patelni wrzuciłem do garnka z wywarem i znów zacząłem całość gotować około 45 min po tym czasie dodałem pokrojony ząbek czosnku i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posoliłem do smaku gotowałem jeszcze około 15 min na koniec dodałem pokrojoną zieloną pietruszkę
Obrazek Obrazek
Jest to moja pierwsza zupa rybna i powiem że smakowała mnie i domownikom ale każda sroczka
swój ogonek chwali więc spróbujcie sami .
Mnie smakował była po prostu pyszna
Ogółem nie lubiłem zup rybnych choć rok temu w restauracji PORTO GRANDE zjadłem jedną bardzo mi smakowała. Dlatego dziękuje Kolego za bardzo dobry i wyraźny przepis na zup rybną wygląda naprawdę smacznie
POZDRO.
nukualofa Bo ryba jest po to, by nacieszyć nią oko :)
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Posty: 94 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Torki/ Przemyśl
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 13:16
Panowie a czy jazgarze mrożone bo mam kilkanaście ale z wiosny w zamrażalniku będą dobre, czy lepiej świeże?
Pomógł: 21 razy Wiek: 51 Posty: 913 Otrzymał 294 piw(a) Skąd: Sobiborski Park Krajobrazowy
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 14:03
nukualofa napisał/a:
bo mam kilkanaście ale z wiosny
Rany, chłopie- wywal je, zamrożona ryba po pół roku jet już do niczego.
Ale wracając do przepisu Hektores, a' to mi tez ślinka pociekła, ale jak przeanalizowałem przepis dokładnie, i stwierdziłem ile to roboty i czasu (tutaj szacun tobie Hektores ) , to wole chyba zjeść konserwę. U mnie różnie próbowałem - wraz z rodziną przyrządzać własnoręcznie łowione ryby, ale po latach doświadczeń jednoznacznie stwierdzam że najsmaczniejsza jest po prostu smażona na "głębokim" tłuszczu.
nukualofa Bo ryba jest po to, by nacieszyć nią oko :)
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Posty: 94 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Torki/ Przemyśl
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 15:00
ZakochanywBugu napisał/a:
Rany, chłopie- wywal je, zamrożona ryba po pół roku jet już do niczego.
mówisz? To w supermarketach leżą czasem po roku i ludzie kupują.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.