Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Ryba marynowana w occie

Jarek 


Ulubiona metoda: spinning
Okręg PZW: Nowy Sącz
Pomógł: 70 razy
Wiek: 31
Posty: 1209
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Nowy Sącz/Kraków


Wysłany: Sob Sie 22, 2009 15:41   Ryba marynowana w occie

Chcę podać przepis na marynowaną rybę w occie. Może to być jakakolwiek ryba - płoć, krąp, rozpiór, leszcz, karp etc. - oprócz solonego śledzia, którego się inaczej robi. Ostatnio zamarynowałem sobie rybkę i jutro będzie gotowa :mniam:

A więc potrzeba nam:

* 1,5 kg leszcza (lub innej ryby, może być mniejsza ilość)
* 2 cebule

* 1 szklanka octu spirytusowego
* 3 szklanki wody
* łyżka (duża) cukru
* łyżeczka (mała) soli
* 5 ziaren ziela angielskiego
* listek laurowy
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 2 łyżki oleju lub oliwy


No i przygotowanie:

Rybę sprawiamy, kroimy na dzwonka, lekko solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor, osuszamy z oleju, studzimy.
Teraz przygotujemy marynatę: mieszamy najpierw ocet z wodą (1:3) - jeśli ktoś chce, może zrobić mocniejszą zalewę - 1 szklanka octu na 1,5 szklanki wody (1:1,5). Po zmieszaniu dodajemy cukier, sól, ziele, liść laurowy, pieprz i dwie łyżki oleju. Potem wszystko kładziemy na palnik i doprowadzamy powoli, na małym ogniu do zagotowania. po zagotowaniu garnczek przykrywamy pokrywką na jakieś 10 minut, aby przyprawy się "zaparzyły". Po tym czasie zalewę studzimy.
Gdy już mamy wszystko przygotowane i ostudzone - zalewa i ryby muszą być zimnawe - bierzemy słoik, układamy w nim dzwonka naszej ryby, kolejno przekładając je cebulą pokrojoną w półplasterki. Możemy je ułożyć pionowo, poziomo, zależnie, jaki mamy słoik, aby ie połamać ryby. Potem to wszystko zalewamy zalewą (razem z pływającymi w niej przyprawami!!) i zakręcamy wieczko. Stawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. potem nasz słoik wędruje do lodówki na kolejne 5-7 dni. Pamiętajmy, że ryba jest dobra, gdy marynuje się jak najdłużej! W lodówce może stać nawet 3 miesiące.

No i smacznego!

:mniam:


Przepis ściągnięty z internetu i wypróbowany przeze mnie i moich znajomych. Podałem go z lekkimi zmianami. Gdy moja ryba zamarynuje się, wstawię fotki.
_________________
Moja wędkarska galeria internetowa:..::KLIK::..

...::SPRZĘT SPINNINGOWY::...
Daiwa PowerMesh 2,70m 3-18g + Spro RedArc 10200
Konger Tiger Cross Maxx 2,70m 3-18g
Konger Black Tiger Spin 2,70m 10-35g + Spro BlueArc 9300 ALU
Konger WorldChampion Tango 2,70m 1-10g + Ryobi Zauber 2000
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Hektores 
Czarnów Fishing Team


Pomógł: 38 razy
Wiek: 54
Posty: 1131
Otrzymał 23 piw(a)
Skąd: Kielce


Wysłany: Sob Sie 22, 2009 17:33   

A ocet jakie stężenie procentowe
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Jarek 


Ulubiona metoda: spinning
Okręg PZW: Nowy Sącz
Pomógł: 70 razy
Wiek: 31
Posty: 1209
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Nowy Sącz/Kraków


Wysłany: Sob Sie 22, 2009 20:08   

10%, ale może być mniej. Tylko to ma być zwykły ocet, żeby ktoś nie dodawał octu winnego, albo coś w tym stylu, bo to może zmienić smak.
_________________
Moja wędkarska galeria internetowa:..::KLIK::..

...::SPRZĘT SPINNINGOWY::...
Daiwa PowerMesh 2,70m 3-18g + Spro RedArc 10200
Konger Tiger Cross Maxx 2,70m 3-18g
Konger Black Tiger Spin 2,70m 10-35g + Spro BlueArc 9300 ALU
Konger WorldChampion Tango 2,70m 1-10g + Ryobi Zauber 2000
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Paco 
Słonowodny


Pomógł: 10 razy
Wiek: 47
Posty: 323
Skąd: Flekkefjord


Wysłany: Sob Sie 22, 2009 20:11   

jak dla mnie za dużo cukru :) i raczej ocet 1-1.5z wodą.
Cuker w takiej ilości daje raczej smak jak zalewa z ogórków konserwowych, słodko kwaśne.
_________________
Podpis usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum. - admin
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Jarek 


Ulubiona metoda: spinning
Okręg PZW: Nowy Sącz
Pomógł: 70 razy
Wiek: 31
Posty: 1209
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Nowy Sącz/Kraków


Wysłany: Pią Lut 19, 2010 17:19   

Metodą prób i błędów zauważyłem, że ryba w occie jest lepsza, gdy marynuje się ok. 2 tygodni.
_________________
Moja wędkarska galeria internetowa:..::KLIK::..

...::SPRZĘT SPINNINGOWY::...
Daiwa PowerMesh 2,70m 3-18g + Spro RedArc 10200
Konger Tiger Cross Maxx 2,70m 3-18g
Konger Black Tiger Spin 2,70m 10-35g + Spro BlueArc 9300 ALU
Konger WorldChampion Tango 2,70m 1-10g + Ryobi Zauber 2000
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Ryba marynowana w occie

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.

strzalkaMapa Forum