Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 19:37 Kukurydza - jak przygotować , czego użyć do nęcenia itp.
Witam!!
Kupiłem 3 kg kukurydzy paszowej (czy jakoś tak) i mam zamiar używać jej jako zanęty(nęcenie przez parę dni w tym samym miejscu).
Kukurydza jest twarda i trzeba coś z nią zrobić tylko nie wiem co. Pewnie ugotować, ale nie wiem jak długo i czy coś do niej dodawać??
Pomocy!!
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Posty: 239 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: poznań
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 21:30
Ja zazwyczaj robie to tak kukurydze namaczam 4 dni, pszenice i inne mniejsze ziarna 3 dni, od czasu do czasu dolewamy trochę zimnej wody, ponieważ nasiona pęcznieją. Nigdy nie wylewamy starej wody, a tylko trochę dolewamy. Dlatego że, ziarna wypuszczają swój aromat i gdy wylejemy strą Wodę, tracą swój zapach i cały proces namaczania , zacznie się od nowa.
Gdy nasze ziarna są już w Miarę miękkie, zaczynamy gotowanie. I teraz bardzo ważne, nigdy nie gotujemy wszystkich ziaren razem. A to dla tego, że każde ziarno ma swój aromat i doprowadzi do pomieszania zapachów.
Następna rada, gotujemy w tej wodzie, w której moczyliśmy ziarna.
Jak długo gotować?. Tutaj musimy sprawdzać, w jakim stopniu są miękkie ziarna, nie doprowadzmy do rozgotowania ziaren. Gdy już zostaną ugotowane, odlejmy z nich Wodę. I tak mamy przygotowane ziarna.
Część ziaren maczam w dipie, około dwóch do 4 godzin. Czasami mieszam dip z wodą i wlewam do zagotowanych ziaren.
Ja tak gotuje kukurydze na Karpie i duże liny.Kukurydza jest wtedy na połowe twarda.Można też kupic w sklepie wędkarskim kukurydze już gotową do użycia i ona też jest na połowe twarda.i gdy kukurydza jest na połowe twarda to drobnica nam jej nie wyje.
dawid weź sobie porcje kukurydzy zamocz wcześniej na 12 h potem wylej starą wode i nalej świerzej postaw na piec i na małym ogniu ją gotuj przez około godzine potem ją wyłacz na 1 h niech naciągnie i znów ją nastaw na 1 h i wyłącz na 4h jak ostygnie całkowicie odcedzisz ją sobie i będziesz miał piękne ziarna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.