Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Filet z dorsza z pomidorami i oliwkami

tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Śro Cze 11, 2008 23:39   Filet z dorsza z pomidorami i oliwkami



Składniki:
1 kg filetów z dorsza
1 łyżka oliwy
1 szklanka buliony rybnego
¾ szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki kaparów
¾ łyżeczki zgniecionego czerwonego pieprzu
1 pomidor
bazylia, oregano, czosnek – do smaku
10 pokrojonych oliwek bez pestek

Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć mieszając (nie rumienić!), dodać bulion, wino, kapary, czerwony pieprz, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 2 minuty. Do wrzącej zawartości patelni dodać obranego ze skóry pomidora, gotować powoli kolejne 3 minuty. Wywar przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać rybę i powolutku gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem udekorować oliwkami.

Bulion rybny
Pozostałe po filetowaniu resztki dorsza takie jak kręgosłup, płetwy, skóra, pozbawiony oczu i płatów skrzelowych łeb dokładanie wypłukać, zalać zimną wodą i powoli gotować około 2 godzin, przecedzić schłodzić. Jeśli bulion nie będzie klarowny dodać ubite na pianę białko jaja, wymieszać, podgrzewać powoli aż białko się zetnie, przecedzić przez bardzo gęste sito lub lniane płótno.
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 59
Posty: 214
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Czw Cze 12, 2008 08:06   

Tinca zaskakujesz nas nowymi przepisami, ale mi osobiście smakują tradycjonalnie zrobione. :)
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Czw Cze 12, 2008 09:39   

GLOTOX napisał/a:
Tinca zaskakujesz nas nowymi przepisami, ale mi osobiście smakują tradycjonalnie zrobione. :)

:) O gustach i smakach trudno dyskutować są zbyt indywidualne. A co do przepisu naprawdę warto dla odmiany coś nowego zjeść.
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Filet z dorsza z pomidorami i oliwkami

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.

strzalkaMapa Forum