Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 13:43 Rolady z flądry z krabowym farszem
Składniki:
6 dużych filetów z flądry
sok z cytryny
½ szklanki majonezu
sól, pieprz
Farsz:
2 szklanki chleba pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
1 pokrojona w kostkę cebula
1 zielona, obrana ze skóry i pokrojona w kostkę papryka
8 paluszków krabowych
3 łyżeczki masła
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Składniki farszu podzielić na 6 porcji. Przygotowane wcześniej filety rozkładać na blacie kuchennym, na każdy nałożyć farsz, zwinąć ściśle w rulon, obwiązać białą bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia rolady wyjąć z piekarnika i posmarować majonezem. Przed podaniem usunąć delikatnie nitkę lub wykałaczki, udekorować zieleniną i plastrami cytryny, oprószyć czerwona, mieloną papryką.
Rolady te można wykonać z filetów każdej praktycznie ryby jeżeli ich rozmar pozwala na zwinięcie ich w rulon z farszem.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Tinca, czy jakaś inna ryba będzie się nadawać do wykorzystania w tym przepisie?
Oczywiście Borys. Każda o zwartych mięśniach z kr€rej da się wykroić dostatecznie duże, cienkie filety które można będzie zwinąć w rulon. Można też rulon "wzmocnić" owijając go plasterkami wędzonego boczku, szynką itp i obwiązując dopiero wtedy nitką.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Pomógł: 118 razy Wiek: 50 Posty: 3744 Otrzymał 74 piw(a) Skąd: Jasło
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 10:55
Niestety nie jestem znawca ani kulinarnym ani też nie bardzo orientuję sie które mięso byłoby najbardziej zwięzłe, bardzo rzadko jadam ryby Zastanawiałem się czy szczupak byłby odpowiedni jako materiał zastępczy
Niestety nie jestem znawca ani kulinarnym ani też nie bardzo orientuję sie które mięso byłoby najbardziej zwięzłe, bardzo rzadko jadam ryby Zastanawiałem się czy szczupak byłby odpowiedni jako materiał zastępczy
Szczupaka trudno dokładnie wyfiletować, śródmięśniowe ości podobnie jak leszcza są nie do usunięcia.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.