Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Ulubiona metoda: match, DS, bolonska
Pomógł: 5 razy Wiek: 55 Posty: 116 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Niemcy
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 15:51 Karp po żydowsku
Jak dla mnie na wigilijnym stole musi byc karp w dwoch wersjach - smazony i w galarecie.
Ponizszy przepis mam od starszego znajomego Zyda, i wyroznia sie od innych przepisow prostota skladnikow i przypraw oraz bezwglednym zakazem uzycia zelatyny ("dodanie zelatyny to dodanie wieprzowiny" - cyt. znajomego ) Sciecie sie wywaru w galarete daje glowa karpia, pletwy i kregoslup.
Przygotowanie:
- sprawionego karpia kroimy w dzwonka
- marchew kroimy w talarki
- cebule kroimy w cale plasterki
Gotowanie:
- dno garka wykladamy pokrojona marchewka
- ukladamy dzwonka i glowe karpia
- wsypujemy pokrojona cebule
- zalewamy taka iloscia wody aby przykryla kawalki ryby
- gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 2 godziny ( po ok. 30-40 min. dodajemy cukier, sol i pieprz)
- po ostudzeniu kawalki ryby wykladamy na polmisek, dekorujemy warzywami, zalewamy wywarem i wstawiamy do lodowki do stezenia
Uwagi do przepisu:
- probujac goracy wywar w smaku musi byc za slodki, za ostry i troche za slony (jesli goracy wywar bedzie nam sie wydawal przyprawiony akurat, to galareta i ryba podana na zimno beda jalowe w smaku, i tutaj doprawianie na talerzu nic nam juz nie pomoze!)
- im wiecej glow karpia w wywarze, tym lepsza wyjdzie galareta (popytajmy znajomych czy nie wyrzucaja glow)
- sprawianie glowy karpia: praktycznie co musimy usunac to tylko skrzela (niejadalne i daja goryczke) - reszta jest jadalna, wlacznie z oczami;
niektorzy ze wzgledow estetycznych usuwaja oczy, ale moim zdaniem to wlasnie ryba z wydlubanymi oczami wyglada gorzej na stole
- glowy karpia sa naprawde bardzo smaczne, po prostu delikates ; jedzac je nalezy jedynie pamietac ze ich nie obgryzamy, a obcmoktujemy (kulka w oku i luzne zeby gardlowe karpia sa twardsze od naszych zebow )
- gotujac ukladamy kawalki ryby obok siebie, a nie jedne na drugie
- z gotowaniem wywaru z ryb na galarete jest tak jak z gotowaniem rosolu: im dluzej - tym lepiej; i przez caly czas ma tylko delikatnie pyrkac!
- dzwonka wykldamy na polmisek dopiero po ostygnieciu, jeszcze gorace latwiej sie rozlatuja
- galareta bez zelatyny dlugo sie scina, dlatego na dzien przed podaniem powinna juz byc w lodowce
- taka galareta nie wytrzymuje tez dlugo w temp. pokojowej, dlatego "karpia po zydowsku" wyjmujemy z lodowki tuz przed podaniem
Smacznego
Ps
Dla kulinarnych leniuchow podaje inny prostszy i szybszy przepis na "karpia po zydowsku":
- kupic karpia i sprzedac go drozej
_________________ Browning Bob Nudd Carboxy Match 4.50m 30g + Shimano Stradic 3000S GTM-RC
Browning Bob Nudd Aggressor Carp Match 4.20m 8/15g + Shimano Stradic 3000S GTM-RC
Browning M.Weigang King Feeder All Seasons 3.90m 100g + Shimano Twin Power 3000S XT-RB
Shimano Antares BX Feeder 3.96m 110g + Shimano CI4 Twin Power 3000S RA Tri Drag
Shimano Aspire CX Bolognese TE-5-700GT 6.95m Owal Blank + Shimano CI4 Twin Power 3000S RA
...i inne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.