Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Pomysł na leszcza ?

forest18ff 
Forester-xtr

Wiek: 28
Posty: 24
Skąd: Debica


Wysłany: Śro Kwi 15, 2009 11:20   Pomysł na leszcza ?

Hej wam znacie jakieś fajne przepisy na przyrządzenie leszcza? , z góry dzieki:)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
polamaniec 

Pomógł: 11 razy
Wiek: 28
Posty: 147
Skąd: Szczecin


Wysłany: Śro Kwi 15, 2009 14:07   

Składniki:
7 czerwonych papryk
2 główki czosnku z odciętym czubkiem
2 łyżki musztardy
100 ml oleju z orzechów włoskich
do smaku sól i pieprz
4 filety
6 łyżek oliwy (do smażenia)
6 ząbków czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr

1. Papryki i główki czosnku ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nasmaruj oliwą, oprósz pieprzem i solą i upiecz w nagrzanym do 200 st piekarniku aż będą miękkie.
2. Przełóż papryki do torby foliowej i szczelnie zawiąż. Po kilku minutach skórka sama odklei się od miąższu i łatwo ją będzie zdjąć. Usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kwadraty.
3. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku ze skórek do małej miseczki. Rozgnieć czosnek widelcem, dodaj łyżkę musztardy i 100 ml oleju z orzechów włoskich. Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę wody. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z papryką.
4. Filety przekrój na pół, dopraw solą i pieprzem z obu stron.
5. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Smaż rybę po ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę przełóż na talerz i przykryj drugim talerzem, aby nie wyschła.
6. Czosnek pokrój w talarki. Do drugiej patelni wlej ok. 4 łyżki oliwy i od razu do zimnej wrzuć czosnek. Smaż na średnim ogniu, a kiedy będzie złocisty, dodaj ostrożnie ocet i wymieszaj. Dopraw mini kostką przyprawową i pietruszką. Dodaj rybę i jeszcze raz wymieszaj.
7. Dodaj do papryki orzechy włoskie i wyłóż na talerz. Na papryce ułóż rybę i usmażony czosnek. Podawaj od razu!


Robiłem ten przepis z filetami z sandacza ale z leszcza też powinno być dobre
_________________
Po co myśleć ? jak można być głupim :P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
126marcin 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Posty: 47
Skąd: Włocławek


Wysłany: Śro Kwi 15, 2009 16:40   

Leszcz nadziewany zapiekany
1 - 1.5 kg leszcza , cebula
Nadzienie : 15 dkg pieczarek ,jajo , łyżka masła , bułka , pół szklanki mleka , olej , natka pietruszki , sól , pieprz .
Sprawionego leszcza posolić , obłożyć cebulą , pozostawić na godzinę w lodówce . Sporządzić farsz : bułkę namoczyć w mleku , odcisnąć , wymieszać z masłem , jajem , posiekaną natką i przyprawić . Na koniec dodać poszatkowane pieczarki , wcześniej uduszone w maśle i schłodzone . Leszcza lekko osuszyć , napełnić farszem , spiąć wykałaczką lub zszyć . W żaroodpornym półmisku rozgrzać olej lub margarynę , ułożyć leszcza , naciąć kilkakrotnie nożem w poprzek jego mięśnie , obłożyć masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 45 - 60 min . W czasie pieczenia rybę często polewać sosem z dna naczynia . W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody .
SMACZNEGO :]
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Kosa 
Administrator


Ulubiona metoda: Feeder, spławik.
Okręg PZW: Zamość
Pomógł: 51 razy
Wiek: 31
Posty: 1982
Otrzymał 431 piw(a)
Skąd: Biłgoraj


Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 13:34   

A ja polecam takiego leszcza uwędzić :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Pomysł na leszcza ?

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum