Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Ryby z grilla ?

lesiu1111 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 31
Posty: 444
Skąd: Toruń


  Wysłany: Czw Cze 07, 2007 11:20   Ryby z grilla ?

Witam,

Rozpoczął sie już na dobre sezon na spotkania na wolnym powietrzu, wiec podawajcie w tym temacie swoje przepisy na ryby z grilla.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
wodnik 


Pomógł: 72 razy
Wiek: 51
Posty: 2509
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Besko


Wysłany: Pią Cze 08, 2007 23:28   

No to ja podam swój - w sumie nic nowego.
Opłukaną i osuszoną rybę trzeba nasolić i niech sobie trochę poleży, żeby nią przeszła.
Rybę smarujemy masłem /w środku i na zewnątrz/ - nie grubo. Do środka wkładamy pokrojony ząbek czosnku i trochę koperku. Zawijamy w folie i na grilla - od 20 do 30 minut /zależy jaka duża ryba i jaka temperatura/ - nie chce nic innego :cwaniak:

Tylko masło to ma być masło a nie jakiś tam mix olejowy :nono:
_________________
Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Darson 


Wiek: 56
Posty: 114
Skąd: Irlandia


Wysłany: Nie Cze 10, 2007 02:37   

Na grilla nadaje sie wspaniale szczupak lub sandacz, ale taki nie za duży, najlepiej tak kolo wymiaru. Solimy, pieprzymy i kropimy sokiem z cytryny, dodajemy trochę oliwy lub masła, następnie zawijamy w folie aluminiowa. Leszcz jest znakomity z dodatkiem pokrojonej cebulki do wewnątrz wypatroszonej ryby. Węgorza natomiast kroić można w dzwoneczki i grillować powoli, tak aby powoli skapywał z niego tłuszcz.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nowi234
[Usunięty]



Wysłany: Nie Cze 10, 2007 20:46   

Ja robie tak:

1. Rybę płucze pod bieżącą wodą i susze ją.
2. Posypuje przyprawami, trochę Vegety, skrapiam oliwą i zostawiam na 1.5 lub 2h.
3. Obwijam rybę folią i wrzucam na ruszt.
 
wodnik 


Pomógł: 72 razy
Wiek: 51
Posty: 2509
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Besko


Wysłany: Pon Cze 11, 2007 18:58   

Też może być tylko vegeta cholernie psuje mi smak ryby.
_________________
Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
daro91 
Cenię każdą rybę, nawet tą najmniejszą.

Wiek: 26
Posty: 194
Skąd: Southampton-UK / Nysa-PL


Wysłany: Pon Cze 11, 2007 21:58   

Ja zamiast wegety używam przyprawy do grilla. Bardzo mi ona smakuje i nie psuje tylko polepsza smak :)
_________________
Nie mam na koncie wielkich okazów,
lecz mam przyjemne chwile spędzone nad wodą!
Ostatnio zmieniony przez daro91 Śro Cze 13, 2007 18:46, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Darson 


Wiek: 56
Posty: 114
Skąd: Irlandia


Wysłany: Wto Cze 12, 2007 02:30   

Gusta, gusta, Panowie każdy ma inny gust, wiec piszmy o sposobach, a nie o smakach, ja lubię ostre, a ktoś Vegete, uszanujmy to.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Maverik 
Czytam z lustra wody :-)


Pomógł: 41 razy
Wiek: 28
Posty: 862
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Żagań


Wysłany: Śro Wrz 26, 2007 10:00   

Mi znajomy kiedyś zrobił pstrągi na grillu
Takie po 45 cm rozcinał rybke z wierzchu krapil ja cytryną do srodka dawał pieczarki z cebula przysmazone na patelni faszerował tym rybke i wiazał dratwą oczywiscie do tego sol i przyprawy jak kto woli jakies ziółka czy vegetki troche smazyl az rybka nabieze koloru.Mi osobiscie bardzo smakowało do tego zimny lech piknie:D :mrgreen: :mrgreen:
_________________
Pomogłem ci ? Kliknij :)
Manchester United Fan
FALUBAZ ZIELONA GÓRA
LEGIA WARSZAWA
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Czw Maj 29, 2008 12:28   

Tutaj znajdziecie sporo przepisów na dania rybne z grilla, przepisy z ryb morskich w większości przypadków można adoptować do ryb słodkowodnych.
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/grill.html
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
lucynagrecja 

Wiek: 47
Posty: 2
Skąd: grecja


Wysłany: Sob Paź 03, 2009 12:35   

Ryby smazymy bez foli. Trzeba ruszt wysmarowac olejem wtedy ryba sie nie przykleji.zadnych przypraw.Miiksujemy olej z oliwek z sokiem z cytryny dodajemy soli ,orygano.Polewamy tym upieczona rybke.Palce lizac. :okok: Pozdrawiam z cieplej Grecji.
_________________
juszczyk
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Ryby z grilla ?

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum