Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Białe robaki - mycie , płukanie i dodawania aromatów

germ83 


Pomógł: 12 razy
Wiek: 34
Posty: 299
Skąd: Wołomin


Wysłany: Pon Cze 14, 2010 19:14   

granvorka napisał/a:
nie widzę sensu by zabijać białe


dokładnie, i nie widzę sensu porównywać martwych białych do martwej rybki czy fileta bo to zupełnie inna bajka.

Jeśli już tak bardzo chcesz spowolnić proces rozpadu kul przez białe to spróbuj tak :

Zamroź wodę w butelce 1,5 l
Zorganizuj styropianowe pudełko.
Trzymaj w nim nad wodą tą butelkę i białe.

Będą w stanie uśpienia, tak jak wyjmuje się je z lodówki.
Dodawaj przed samym nęceniem.
Robaki w wodzie, zziębnięte i bez tlenu(bo w wodzie) będą długo do siebie dochodziły.

Nie będą martwe ale i nie będą tak bardzo ruchliwe jak to się dzieje zazwyczaj po dłuższym czasie w zanęcie, w ciepły dzień.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
kovoko 
Kamil


Wiek: 21
Posty: 13
Skąd: Kol. Ciechanki


Wysłany: Wto Mar 29, 2011 06:58   

Temu zagadnieniu poświęcony był artykuł w Wiadomościach Wędkarskich z 2010 r. Nie pamiętam miesiąca, ale jeszcze sprawdzę. :mysli:
_________________
Catch & Relase
Złów i wypuść
Postaw piwo autorowi tego posta
 
lucasosik 
Speciality Feeder


Pomógł: 11 razy
Wiek: 30
Posty: 128
Skąd: Legionowo


Wysłany: Wto Mar 29, 2011 16:13   

Tu opiszę sposób przygotowania naszych robali do kąpania :P
PRZED ZAWODAMI…

…kupujemy robaki, i co dalej? Po pierwsze jeśli mamy daleko do domu to jeszcze w sklepie robimy w pudełku dziurki np. szpilką. Zwierzątka muszą mieć powietrze, zwłaszcza gdy jest bardzo gorąco. Przy okazji zakupu sprawdzamy czy robaczki są świeże. Młode larwy mają wyraźną ciemną plamkę pokarmową w przedniej części ciała. W miarę upływu czasu plamka przesuwa się do tyłu i zanika. Stare robaki mogą nieoczekiwanie szybko zmienić się w poczwarki!

Zakładam, że mięsko dla ryb przygotowujemy najwcześniej dzień-dwa przed zawodami. Robactwo gdy długo leży, nawet w lodówce, nabiera zapachu amoniaku a czasem jeszcze gorzej...



1. Odsiewanie


W domu przystępujemy do zabiegów oczyszczających. Pierwszą czynnością jest odsianie brudów, trocin, mąki czy co tam producent nasypał żeby sprzedać więcej „substancji handlowej”. Następnie warto robaczki puścić na sito 5mm, naturalnie umieszczone na wiadrze. Żywe przejdą, trupki i chore zostaną. Oczywiście martwe larwy wyrzucamy – najlepiej nie do śmietnika bo może się okazać że jednak jakieś żyły. Mamy wtedy jak w banku wypominanie każdej domowej muchy przez nasze Babiska. Proponuje prewencyjne topienie w toalecie (nie żon! Robaków!).



2. Pranie, suszenie, aromatyzowanie


Gdy mamy już oddzielone żywe larwy, należy je wyprać. Jest na to kilka sposobów - wszystkie dobre. Ja to robię przy pomocy pudełka Stonfo z siatką w dnie. Wrzucam robactwo, szykuję miskę trochę większą niż pudełko. Nalewam do niej ciepłej wody i około łyżki płynu do mycia naczyń. Ważne żeby płyn był możliwie mało perfumowany. Wstawiam pudełko i przegarniam zawartość w wodzie. Następnie płuczę pod bieżącą letnią wodą aż przestanie się pienić. Od tego momentu szczególnie należy uważać na uciekinierów! Robaki gdy są mokre mają wielką łatwość chodzenia po pionowych gładkich ściankach (w tym po naszych wiadrach!). Lekko odsączone z wody larwy przerzucam szybko do kotła i wrzucam im… ścierkę lub ręcznik (nie papierowy, bo się podrze). Lekko je w ten sposób osuszam. Wytrzepuję ścierkę nad kotłem i zasypuje larwy kaszą lub mąką kukurydzianą (kukurydza się nie klei). Kaszka wypija szybko resztę wilgoci i robaki nie mogą uciec. Zostawiam je tak na pół godzinki – godzinkę żeby doschły – robią się wtedy… głośne (ocierając się o siebie i o pojemnik wyraźnie „skrzypią”).

Na koniec pakuję znów do pudełek, jeśli mają być wykorzystane szybko - razem z kaszką (max 2 dni). Ważne żeby robaki miały sporo wolnego miejsca (powiedzmy że nie mogą zajmować więcej jak 2/3 pudełka. Wtedy robaczki nie pocą się i nie wydzielają wiele nieprzyjemnego zapachu. Do każdego pudełka można dodać trochę atraktora, ziółka, lub suchej zanęty na jaką będziemy łowić. Uwaga, niektóre atraktory mogą osłabić witalność larw! Jeśli chcemy przechowywać robaki dłużej należy usunąć kaszkę czy inny preparat osuszający, gdyż zwykle łatwo się on psuje.

W przypadku gdy nie chcemy robaków zapachowych, albo mamy jeden dzień zapasu i zdążymy przesypać je do pudełek, można od razu po wypraniu wrzucić mokre larwy do specjalnego worka na robaki. Szczelnie zawiązany worek bawełniany wieszamy w temperaturze pokojowej w cieniu i po paru godzinach mamy suche, czyste robaki bez dodatków. Osobiście często pranie robię wieczorem przed zawodami i zostawiam worek w widocznym miejscu w kuchni na noc. Nie sposób go zapomnieć gdy np. wisi na lodówce.

Robaki można również prać używając do tego celu damskiej pończochy.
Ps. tekst nie należy do mnie ale myślę że przyda się to każdemu wędkarzowi nie tylko wyczynowemu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
maniek77777 
maniek


Pomógł: 4 razy
Posty: 105
Skąd: Dobre


Wysłany: Wto Mar 29, 2011 18:51   

Czy pranie robaków w wodzi z płynem nie ma przypadkiem negatywnego wpływu na brania?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wodnik 


Pomógł: 72 razy
Wiek: 51
Posty: 2509
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Besko


Wysłany: Wto Mar 29, 2011 21:02   

maniek77777 napisał/a:
Czy pranie robaków w wodzi z płynem nie ma przypadkiem negatywnego wpływu na brania?

Nie ma wpływu bo zapachu płynu nie ma

lucasosik napisał/a:
Następnie płuczę pod bieżącą letnią wodą aż przestanie się pienić

Bieżąca woda ma za zadanie właśnie zniwelowanie tego zapachu.
Później się je aromatyzuje a najlepiej podczas łowienia trzymać je w zanęcie i stamtąd pobierać na haczyk.

Próbowałem - działa luzik
_________________
Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
lucasosik 
Speciality Feeder


Pomógł: 11 razy
Wiek: 30
Posty: 128
Skąd: Legionowo


Wysłany: Wto Mar 29, 2011 22:59   

Hmm a niech mnie jeszcze ktoś poprawi. Bo kiedyś gdzieś wyczytałem że gdy robaki wsypie się do wody to te pływające na powierzchni wody nie powinno się zakłądać na haczyk tylko te co są na dnie. Teoretycznie te pływające po powierzchni powinny pływać tuż nad dnem co przyczyniłoby się do lepszych brań zwłaszcza na feedera. Co jest przyczyną ze pływają a niektóre są na dnie?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bimber 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Posty: 137
Otrzymał 6 piw(a)
Skąd: W-wa


Wysłany: Wto Mar 29, 2011 23:06   

Ja czytałem takie coś odnośnie kasterów. Teoretycznie żywe robaki powinny mieć taki sam "stan skupienia"...
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Hurricane 
Spinn


Pomógł: 9 razy
Posty: 183
Otrzymał 6 piw(a)
Skąd: Koło (rz. Warta)


Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 15:02   

Ile czasu pinka przetrzyma w lodówce?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Arek 


Pomógł: 31 razy
Wiek: 23
Posty: 460
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Gorlice


Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 15:08   

Hurricane, ja w tamtym roku raz trzymałem na wakacjach coś koło 3-4tyg. Niektóre co prawda padły, ale reszta jak się ogrzała ruszała się ładnie :)
_________________
Kushiro Lancer Jig 2,7m/4-16g
Shimano Catana 2500 FA
Postaw piwo autorowi tego posta
 
PatoWrajter 
Rybka lubi pływać


Posty: 119
Skąd: Warszawa


Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 17:43   

Dodanie dwóch łyżeczek kakao do białych... Karasie i liny oszalały na 1,5m gruncie, przy trzcince co chwilę branie, dla porównania zwykłe w trocinach, bez rezultatów- Obie wędki bez zanęty, czysto rekreacyjnie :)
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Przynęty i zanęty » Przynęty naturalne » Białe robaki - mycie , płukanie i dodawania aromatów

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum