Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Kukurydza - jak przygotować , czego użyć do nęcenia itp.

matinho 

Pomógł: 3 razy
Posty: 80
Skąd: Poznań


Wysłany: Wto Cze 24, 2008 20:37   Kukurydza - jak przygotować , czego użyć do nęcenia itp.

Witam!!

Kupiłem 3 kg kukurydzy paszowej (czy jakoś tak) i mam zamiar używać jej jako zanęty(nęcenie przez parę dni w tym samym miejscu).
Kukurydza jest twarda i trzeba coś z nią zrobić tylko nie wiem co. Pewnie ugotować, ale nie wiem jak długo i czy coś do niej dodawać??
Pomocy!!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
kris900 
kris


Pomógł: 9 razy
Wiek: 35
Posty: 245
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: poznań


Wysłany: Wto Cze 24, 2008 22:30   

Ja zazwyczaj robie to tak kukurydze namaczam 4 dni, pszenice i inne mniejsze ziarna 3 dni, od czasu do czasu dolewamy trochę zimnej wody, ponieważ nasiona pęcznieją. Nigdy nie wylewamy starej wody, a tylko trochę dolewamy. Dlatego że, ziarna wypuszczają swój aromat i gdy wylejemy strą Wodę, tracą swój zapach i cały proces namaczania , zacznie się od nowa.
Gdy nasze ziarna są już w Miarę miękkie, zaczynamy gotowanie. I teraz bardzo ważne, nigdy nie gotujemy wszystkich ziaren razem. A to dla tego, że każde ziarno ma swój aromat i doprowadzi do pomieszania zapachów.
Następna rada, gotujemy w tej wodzie, w której moczyliśmy ziarna.
Jak długo gotować?. Tutaj musimy sprawdzać, w jakim stopniu są miękkie ziarna, nie doprowadzmy do rozgotowania ziaren. Gdy już zostaną ugotowane, odlejmy z nich Wodę. I tak mamy przygotowane ziarna.
Część ziaren maczam w dipie, około dwóch do 4 godzin. Czasami mieszam dip z wodą i wlewam do zagotowanych ziaren.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ironktos 
Łowię dla przyjemności


Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Posty: 43
Skąd: Wałbrzych


  Wysłany: Śro Cze 25, 2008 09:40   

Ja robię dokładnie tak samo tylko, że gotuję w nowej wodzie z dodatkiem cukru waniliowego lub innego aromatu. Ale obie metody są dobre.
_________________
Złów i wypuść
NIE ZABIJAJ

Postaw piwo autorowi tego posta
 
dawid xd 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 58
Skąd: Zachodnio- Pomorskie


Wysłany: Sob Cze 28, 2008 20:41   

Ja mam zamiar kupić 50kg kukurydzy.Odsypać do wiaderka z 5kg i na noc zalać wrzątkiem i na drugi dzień gotować jakieś 30min ?? JAK MYŚLICIE??
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan


Pomógł: 35 razy
Wiek: 30
Posty: 1960
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Hattingen Nordhein-Westfalen


Wysłany: Nie Cze 29, 2008 13:19   

Ja tak gotuje kukurydze na Karpie i duże liny.Kukurydza jest wtedy na połowe twarda.Można też kupic w sklepie wędkarskim kukurydze już gotową do użycia i ona też jest na połowe twarda.i gdy kukurydza jest na połowe twarda to drobnica nam jej nie wyje.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
dawid xd 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 58
Skąd: Zachodnio- Pomorskie


Wysłany: Wto Lip 15, 2008 23:07   

ja kupiłem 50kg kukurydzy.nie potrzebnie tyle!!!! Nie mogę jej ugotować dobrze, co jest??Jednak chyba przejdę na puszkową.
:[ :[ :uoee:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan


Pomógł: 35 razy
Wiek: 30
Posty: 1960
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: Hattingen Nordhein-Westfalen


Wysłany: Wto Lip 15, 2008 23:49   

czemu niby nie możesz ugotować?????????
jak chcesz żeby była miękka jak w puszcze to musisz ją gotować długo
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Vantar 
NO KILL !!!!


Wiek: 29
Posty: 38
Skąd: katowice


Wysłany: Śro Lip 16, 2008 08:23   

dawid weź sobie porcje kukurydzy zamocz wcześniej na 12 h potem wylej starą wode i nalej świerzej postaw na piec i na małym ogniu ją gotuj przez około godzine potem ją wyłacz na 1 h niech naciągnie i znów ją nastaw na 1 h i wyłącz na 4h jak ostygnie całkowicie odcedzisz ją sobie i będziesz miał piękne ziarna :)
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dawid xd 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 58
Skąd: Zachodnio- Pomorskie


Wysłany: Czw Lip 17, 2008 22:22   

Ja moczyłem 24h i potem gotowałem ją 2h i zostawiałem na 3h w garku.I takl dalej byłą twarda :[
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Jarek 


Ulubiona metoda: spinning
Okręg PZW: Nowy Sącz
Pomógł: 70 razy
Wiek: 25
Posty: 1289
Otrzymał 9 piw(a)
Skąd: Nowy Sącz/Kraków


Wysłany: Pią Lip 18, 2008 15:16   

A wiesz, że nie możesz solić wody - tej w której będziesz gotować.
Jak posolisz, to ci się kukurydza nie ugotuje, będzie twarda.
_________________
Moja wędkarska galeria internetowa:..::KLIK::..

...::SPRZĘT SPINNINGOWY::...
Daiwa PowerMesh 2,70m 3-18g + Spro RedArc 10200
Konger Tiger Cross Maxx 2,70m 3-18g
Konger Black Tiger Spin 2,70m 10-35g + Spro BlueArc 9300 ALU
Konger WorldChampion Tango 2,70m 1-10g + Ryobi Zauber 2000
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Przynęty i zanęty » Zanęty wędkarskie » Kukurydza - jak przygotować , czego użyć do nęcenia itp.

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum