Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Kukurydza - jak przygotować , czego użyć do nęcenia itp.

a7wa 
Zachorowałem na Salmonidozę...


Pomógł: 21 razy
Wiek: 29
Posty: 445
Skąd: Zamość/ Kraków


Wysłany: Wto Maj 03, 2011 21:50   

Możesz zrobić tak, że po ugotowaniu kukurydzy przesypiesz ją do pudełka hermetycznego i dodasz troszkę wody z gotowania i zalewasz dipem (mocniej trzyma zapach najlepiej stosować na haczykowe) lub boosterem (idealny płyn do zanęt wzmacniający aromat a nieraz zmieniający całkowicie zapach). Po takiej czynności wystarczy przykryć szczelnie zamieszać kilka razy i zapach przesiąknie do naszych ziaren dzięki czemu będą bardziej atrakcyjne.
_________________
Mikado Trython Match 390/40g + Okuma Tritan 30 RD
Feeder YORK Racer 360/80g + Okuma SILVARA PRO BAITFEEDER SVPB 45
Shimano Catana Telespin 240/20g + SPRO Passion 720 FD
Konger Air Cobra pole 400
Shakespeare Cypry Tele Carp 3.60/3lb TC + Okuma Travertine 40 TRB
Shakespear Odyssey XT Fly 2.70/AFTM 5 + Okuma Airframe AF 4/6
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
michal0124 

Posty: 23
Skąd: Poznań


Wysłany: Pon Cze 20, 2011 15:33   

Witam :) . Mam pytanko do was... Chciałem necić na stawie kuku, łubinem i pszenicą ale nie wiem czy mogę to wszystko gotowac razem czy musze np kuku osobno, łubin osobno itd? Pozdrawiam :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Maniek 
Zakochany w Bugu


Pomógł: 21 razy
Wiek: 45
Posty: 935
Otrzymał 300 piw(a)
Skąd: Sobiborski Park Krajobrazowy


Wysłany: Pon Cze 20, 2011 17:07   

Śmiało można gotować razem
Postaw piwo autorowi tego posta
 
robert pl 
Moderator
Spławik i grunt



Ulubiona metoda: Spławik
Okręg PZW: Przemyśl
Pomógł: 71 razy
Wiek: 48
Posty: 914
Otrzymał 116 piw(a)
Skąd: Przemyśl


Wysłany: Pon Cze 20, 2011 17:11   

michal0124 ,Oczywiście że możesz gotować je razem ,jest tylko jeden problem ,
ze wględu na różną wielkość ziaren różny będzie czas potrzebny do ich odpowiedniego
ugotowania i może okazać się że gdy najtwardsze ziarno będzie odpowiednie po najmiększym
nie będze już sladu ,polecam więc gotować je osobno.
_________________
robert pl

http://img2.demotywatoryf...las1991_500.jpg


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
michal0124 

Posty: 23
Skąd: Poznań


Wysłany: Pon Cze 20, 2011 18:06   

Okk :) . To będe gotował tak żeby te najmiększe było w sam raz a reszto to juz trudno rybki sobie jakos poradzą :d... Najpierw namocze na kilka godzin i mam nadzieje że będzie dobrze?? B osobno to troche załogi a nie bardzo mam czas i miejsce :) . Myślę że jak 4 dni podkarmie to już cos powinno wejśc w miejscówkę??
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
robert pl 
Moderator
Spławik i grunt



Ulubiona metoda: Spławik
Okręg PZW: Przemyśl
Pomógł: 71 razy
Wiek: 48
Posty: 914
Otrzymał 116 piw(a)
Skąd: Przemyśl


Wysłany: Pon Cze 20, 2011 21:47   

michal0124, jeżeli już koniecznie chcesz je gotować razem
namocz każde z osobna a potem zacznij gotować najtwardsze po godzinie
dodaj średnie i np po pół godzinie najmniejsze wtedy powinny być ugotowane podobnie .
_________________
robert pl

http://img2.demotywatoryf...las1991_500.jpg


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Maniek 
Zakochany w Bugu


Pomógł: 21 razy
Wiek: 45
Posty: 935
Otrzymał 300 piw(a)
Skąd: Sobiborski Park Krajobrazowy


Wysłany: Wto Cze 21, 2011 07:42   

robert pl napisał/a:
michal0124 ,Oczywiście że możesz gotować je razem ,jest tylko jeden problem ,
ze wględu na różną wielkość ziaren różny będzie czas potrzebny do ich odpowiedniego
ugotowania i może okazać się że gdy najtwardsze ziarno będzie odpowiednie po najmiększym
nie będze już sladu ,polecam więc gotować je osobno.

robert pl, Ja zawsze gotuje to razem, i jeszcze nic nigdy mi sie nie rozgotowało- przede wszystkim - nie mieszać, po drugie do długotrwałego nęcenia wcale ziarna nie muszą być takie miękkie- ryby sobie spokojnie z tym poradzą. Ja robię tak; ziarno do gara- gotuje to wszystko około dwóch godzin pod przykryciem na lekkim ogniu, a potem zostawiam jeszcze przykryte na całą noc- nic nigdy się nie rozgotowało- a robię to co drugi dzień.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
michal0124 

Posty: 23
Skąd: Poznań


Wysłany: Pon Lip 04, 2011 21:47   

Witam :) . Nie wiem czy w dobrym miejscu ale chciałbym sie podzielic efektami mojegą nęcenia :) ... No więc po 3 dniach nęcenia zrobiłem 2 dni przerwy i dopiero pojechałem z wedka nad wode... W moja miejscówkę weszły piekne karpie, liny i karasie. Rybki brały dopiero tak od 20.00 bo własnie w tych godzinach je neciłem. Tego dnia wyciągłem 4 karpie, 2 liny i 2 karasie, niestety nie mam zdjęc bo nie miałem aparatu nad woda a wszystkie rybki wypuściłem spowrotem do wody :) . Nęciłem kukurydza, pęczakiem do tego zaneta Dragon lin-karaś xxl i białe robaki. Dziekuje wszystkim za rady bo bardzo mi się przydały i pozdrawiam :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Przynęty i zanęty » Zanęty wędkarskie » Kukurydza - jak przygotować , czego użyć do nęcenia itp.

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum