Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 04:20 Filet z łososia (karpia, sandacza, suma...)gotowany na parze
Składniki:
1 kg filet łososia (karpia, sandacza, suma...) ze skórą
sól, biały pieprz
sok z cytryny
Sos:
2 szklanki bulionu rybnego
2 cebule posiekane w drobną kostkę
1 szklanka kwaśnej śmietany kremówki
25 dkg liści szpinaku
1 łyżka oleju
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyty i osuszony filet podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Wkładkę do gotowania na parze włożyć do płaskiego dużego garnka, wlać wrzątek, ułożyć na niej rybę, postawić garnek na dużym ogniu, szczelnie przykryć, gotować 25 minut, w razie potrzeby dolewać wrzątek. W międzyczasie przygotować sos. Do bulionu rybnego dodać zeszkloną na odrobinie oleju cebulę, posiekany drobno szpinak podduszony na oleju, natkę pietruszki, powoli gotować przez 15 minut, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Tak przygotowane składniki sosu połączyć ze śmietaną, przyprawić, podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia.
Rybę po delikatnym usunięciu skóry podawać obficie oblaną sosem z dodatkiem młodych ziemniaków, brokuły z wody itp. Udekorować zieleniną i plastrami cytryny.
_________________ Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.