Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Kociołek wędkarski z ogniska a,la wędkowanie.net

tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Pią Maj 30, 2008 05:18   Kociołek wędkarski z ogniska a,la wędkowanie.net


Składniki:
karp, płoć, lin, okoń, szczupak…….. im więcej tym lepiej
1 pokrojona cebula na 1 kg ryb
2 ząbki czosnku na 1 kg ryby
papryka mielona ostra i słodka
2 łyżki masła
czerwona i zielona papryka
sól, pieprz, cukier do smaku
1 obrana marchewka
1 obrana pietruszka
1 liść laurowy

Sposób przyrządzenia:
Do przyrządzenia tej smakowitości niezbędnie potrzebny jest kociołek przeznaczony do zawieszenia nad ogniskiem lub w ostateczności grubościenny garnek. Jeśli użyjemy tego ostatniego stawiamy go na płaskim kamieniu umieszczonym na środku ogniska. Pora omówić ognisko. Przed rozpaleniem przygotowujemy odpowiednio miejsce. Wytyczamy okrąg o średnicy 50-70 cm, usuwamy z niego darń, odkładając ją na bok Wokół okręgu układamy kamienie lub obsypujemy go ziemią.. Ogień palimy w bezpiecznej odległości od lasu. Teraz o drewnie. Dąb, buk, grab, jesion - to drzewa liściaste, których drewno jest twarde, posiada zwartą strukturę. Pali się wolno i równomiernie, wydziela bardzo dużo ciepła. Brzoza - pali się bardzo dobrze, ale świeża kora daje czarny dym. Wysuszona kora brzozy daje bardzo wysoką temperaturą.
Im więcej gatunków ryb wykorzystamy do przyrządzenia tego dania tym będzie ono smaczniejsze. Ryby sprawić, wyfiletować, podzielić na porcje. Kręgosłupy, pozbawione oczu i płatów skrzelowych łby zalać wodą tak aby były przykryte, dodać marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, kociołek powiesić nad ogniskiem, powoli gotować około 60 minut. Uzyskany esencjonalny wywar rybny ostrożnie zlewamy z nad stałych dodatków, kociołek myjemy i możemy przejść do następnego etapu. W kociołku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, ząbki czosnku i powoli smażymy 2 minuty mieszając. Należy uważać żeby nie zrumienić czosnku gdyż gorzki smak potrawy zniweczy cały nasz wysiłek. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy w słusznej ilości mieloną paprykę, mieszamy dokładnie i po chwili wlewamy wywar rybny. Gdy zawartość kociołka zacznie wrzeć dodajemy oczyszczone, pokrojone w paski papryki, powoli gotujemy 15 minut, dosmaczamy solą, pieprzem i cukrem. Do tak przygotowanej bazy naszej potrawy dodajemy rybę, ponownie doprowadzamy do wrzenia i powolutku, mieszając gotujemy aż rybą będzie gotowa. Znakomicie smakuje z pajdą wiejskiego chleba. Posiłek wieńczymy czymś zimnym, oszronionym……
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
marcinbox 
marcinbox


Wiek: 38
Posty: 36
Skąd: W-wa


Wysłany: Pią Maj 30, 2008 08:10   

hmmm...przypomina mi to zupę rybną przygotowaną na łonie natury. To chyba dobry sposób na zabicie czasu podczas łapania na grunt !! Spróbuję w ten weekend nad Wisłą za Czerwińskiem :) ))
_________________
pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 52
Posty: 217
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Pią Maj 30, 2008 08:13   

Zaskakuje mnie :radocha:
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Pią Maj 30, 2008 09:51   

marcinbox napisał/a:
hmmm...przypomina mi to zupę rybną przygotowaną na łonie natury. To chyba dobry sposób na zabicie czasu podczas łapania na grunt !! Spróbuję w ten weekend nad Wisłą za Czerwińskiem :) ))

Jeśli będziesz używał ryb rzecznych dodaj w trakcie gotowania dobrego masła, ewentualnie na koniec śmietany kremówki. Smacznego :)

[ Dodano: Pią Maj 30, 2008 09:51 ]
GLOTOX napisał/a:
Zaskakuje mnie :radocha:

Pozytywnie? ;)
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
borys 
NADWORNY GLĘDA


Pomógł: 118 razy
Wiek: 43
Posty: 3845
Otrzymał 93 piw(a)
Skąd: Jasło


Wysłany: Pią Maj 30, 2008 12:24   

Tinca, świetne przepisy, nie omieszkam skorzystać, choć przyznam się że nie przepadam za rybim mięsem, ale wygląda to tak smakowicie że muszę spróbować ;)
_________________
złap & się drap
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
robert123 
rm

Wiek: 49
Posty: 47
Skąd: lubelskie


Wysłany: Nie Cze 14, 2009 14:21   

tinka czy można dodac trochę ziemniakow?- chodzi mi o ''kociołek''
Postaw piwo autorowi tego posta
 
wodnik 


Pomógł: 72 razy
Wiek: 51
Posty: 2509
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Besko


Wysłany: Pią Cze 19, 2009 23:11   

tinca już nas nie odwiedza więc raczej nie odpowie ale sądzę, że można luzik
_________________
Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 52
Posty: 217
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Sob Cze 20, 2009 20:10   

Ziemniaków zawsze możesz dodać, tylko nie krój je w kosteczkę tylko takie większe ugotuj. Naprawdę lepiej smakuje. :)
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Kociołek wędkarski z ogniska a,la wędkowanie.net

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum