Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

wędzony sum

Maniek 
Zakochany w Bugu


Pomógł: 21 razy
Wiek: 44
Posty: 935
Otrzymał 299 piw(a)
Skąd: Sobiborski Park Krajobrazowy


Wysłany: Pon Lip 14, 2014 17:27   wędzony sum

Witam, chciałbym przedstawić Wam suma od strony kulinarnej, sprobuje krok po kroku przedstawić wszystkie istotne czynności. Po pierwsze należy suma złapać i mocno trzymać;

Następnie suma trzeba szybko zabić, i nie zrobimy tego nożem, kręgosłup neleży przeciąc siekierą, potem można już używać noża;

Odcinamy głowę, która idealnie nadaje sie potem na galaretę, ale o tym to już w innym temacie;

Pamiętamy też, aby wykroić wątróbkę- uważamy, żeby żółć nam sie nie rozlała, dodam, że wątróbka z suma jest najdelikatniejszą wątróbką jaką jadłem i nie jest to tylko moje zdanie, po prostu jest tak delikatna i miękka, że sama rozpływa sie w ustach, ale o szczegółach może kiedyś w innym temacie;

Następnie dokładnie myjemy całą, wypatroszoną już rybę;

W międzyczasie robimy wywar, który będzie naszą zalewą, w której nasz sum będzie leżał około 20 godzin;

Przyprawy porządnie gotujemy, po czym studzimy i po wystygnieciu dolewamy do solanki, solanke robimy tak, aby świeże kurze jajo delikatnie pływało- wędzona ryba MA BYĆ SŁONA!;

Suma filetujemy, czyli wycinamy mu wszystkie kości, wraz z płetwami, potrzebny jest do tego bardzo ostry- najlepiej specjalny nóż;

Tak powinien wyglądać dobrze ofiletowany sum;

Dodam tylko, że nie wyrzucamy kręgosłupa z kośćmi, gdyż przyda nam się później- wraz z głową, do zrobienia galarety.
Następnie gotowe już filety tniemy na niewielki- wielkości małej polędwicy paski;

I wrzucamy do solanki, z uprzednio wlanym tam, wystudzonym wywarem;

Tak jak wspominałem, powinien poleżeć tam, w chłodnym miejscu jakieś 10-20godzin- było dość ciepło więc ja bojąc się żeby mięso się nie zepsuło dorzuciłem tam jeszcze butelki typu "pet" z zamarzniętą w środku wodą. Potem wyjmujemy mięsko, wieszamy i czakamy aż ścieknie zalewa i jedzonko troszke nam przeschnie;

w międzyczasie rozpalamy wędzarkę, żeby w momencie wkładania miała około 40stopni.

Z racji, iż mięso takiego suma jest wbrew pozorom bardzo delikatne, trzeba je wędzić kładąc na siatce- co nie jest fajne, bo ryba się przykleja, niezbyt dokładnie wędzi, i po wyjeciu jest po prostu brzydka, dlatego też my zastosowaliśmy siatkę wędzarniczą;

No i się wędzi, zaczynamy od 40stopni, a potem pilnujemy, żeby temperatura nie przekroczyła 60, my naszego sumka wędziliśmy tak 12 godzin;

No i uwędzony;

Co było później nie mogę napisać, bo to dotyczy tylko widzów dorosłych :lol:
Dziękuje Robertowi i Jackowi za pomoc w przygotowaniu posiłku.

Wystawiono 6 piw(a): robert pl, radekp, zander, Disaster, Kosa, Lulek    » Więcej szczegółów
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Disaster 

Pomógł: 23 razy
Wiek: 25
Posty: 416
Otrzymał 33 piw(a)
Skąd: Zagnańsk


Wysłany: Pon Lip 14, 2014 19:16   

Gratulacje i zazdroszczę.
Na zdjęciu już wygląda smakowicie. Do tego dobry bimberek i uczta pierwsza klasa :lol:
_________________
Cytat:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
robert pl 
Moderator
Spławik i grunt



Ulubiona metoda: Spławik
Okręg PZW: Przemyśl
Pomógł: 71 razy
Wiek: 47
Posty: 910
Otrzymał 116 piw(a)
Skąd: Przemyśl


Wysłany: Pon Lip 14, 2014 20:44   

Disaster napisał/a:
Na zdjęciu już wygląda smakowicie.


Nie tylko wygląda ale również smakuje wyśmienicie do tego kromeczka świeżego chlebka z masełkiem i palce lizać ,oczywiście w wersji przed 22 . :okok:
_________________
robert pl

http://img2.demotywatoryf...las1991_500.jpg



Wystawiono 1 piw(a): Maniek    » Więcej szczegółów
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
radekp 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 42
Posty: 156
Otrzymał 24 piw(a)
Skąd: Kudowa Zdr.


Wysłany: Pon Lip 14, 2014 21:36   

Kurde aż się cały zaśliniłem,wygląda smakowicie i pewnie tak samo smakuje. :okok:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
robert pl 
Moderator
Spławik i grunt



Ulubiona metoda: Spławik
Okręg PZW: Przemyśl
Pomógł: 71 razy
Wiek: 47
Posty: 910
Otrzymał 116 piw(a)
Skąd: Przemyśl


Wysłany: Pon Lip 14, 2014 21:43   

radekp napisał/a:
Kurde aż się cały zaśliniłem,wygląda smakowicie i pewnie tak samo smakuje. :okok:


Zapewniam że smakuje jeszcze lepiej /
_________________
robert pl

http://img2.demotywatoryf...las1991_500.jpg


Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Fulco de Lorche 

Pomógł: 1 raz
Posty: 73
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Z Lotaryngii


Wysłany: Wto Lip 15, 2014 18:34   

Bardzo pomocny temat,dzięki.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
domis14 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 49
Otrzymał 34 piw(a)
Skąd: Włoszczowice


Wysłany: Czw Lip 17, 2014 00:44   

Już myślałem, że będzie kolejny filmik z wypuszczania suma :)
Wędzenie 12h - nieźle, musi być na prawdę dobry.
Po Waszych zachętach trzeba się jutro wybrać na ryby :)
Gratuluję świetnego i dokładnego przepisu Maniek !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » wędzony sum

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum