Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Karp po żydowsku

byczek 


Ulubiona metoda: match, DS, bolonska
Pomógł: 5 razy
Wiek: 49
Posty: 130
Otrzymał 34 piw(a)
Skąd: Niemcy


Wysłany: Sob Gru 14, 2013 15:51   Karp po żydowsku

Jak dla mnie na wigilijnym stole musi byc karp w dwoch wersjach - smazony i w galarecie.
Ponizszy przepis mam od starszego znajomego Zyda, i wyroznia sie od innych przepisow prostota skladnikow i przypraw oraz bezwglednym zakazem uzycia zelatyny ("dodanie zelatyny to dodanie wieprzowiny" - cyt. znajomego ;) ) Sciecie sie wywaru w galarete daje glowa karpia, pletwy i kregoslup.

KARP PO ZYDOWSKU

Skladniki:
- karp 1,5-2kg
- 3-4 marchewki
- 2-3 cebule
- cukier - 2 lyzki
- sol niejodowana
- pieprz swiezo mielony

Przygotowanie:
- sprawionego karpia kroimy w dzwonka
- marchew kroimy w talarki
- cebule kroimy w cale plasterki

Gotowanie:
- dno garka wykladamy pokrojona marchewka
- ukladamy dzwonka i glowe karpia
- wsypujemy pokrojona cebule
- zalewamy taka iloscia wody aby przykryla kawalki ryby
- gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 2 godziny ( po ok. 30-40 min. dodajemy cukier, sol i pieprz)
- po ostudzeniu kawalki ryby wykladamy na polmisek, dekorujemy warzywami, zalewamy wywarem i wstawiamy do lodowki do stezenia



Uwagi do przepisu:

- probujac goracy wywar w smaku musi byc za slodki, za ostry i troche za slony (jesli goracy wywar bedzie nam sie wydawal przyprawiony akurat, to galareta i ryba podana na zimno beda jalowe w smaku, i tutaj doprawianie na talerzu nic nam juz nie pomoze!)

- im wiecej glow karpia w wywarze, tym lepsza wyjdzie galareta (popytajmy znajomych czy nie wyrzucaja glow)

- sprawianie glowy karpia: praktycznie co musimy usunac to tylko skrzela (niejadalne i daja goryczke) - reszta jest jadalna, wlacznie z oczami;
niektorzy ze wzgledow estetycznych usuwaja oczy, ale moim zdaniem to wlasnie ryba z wydlubanymi oczami wyglada gorzej na stole

- glowy karpia sa naprawde bardzo smaczne, po prostu delikates :okok: ; jedzac je nalezy jedynie pamietac ze ich nie obgryzamy, a obcmoktujemy (kulka w oku i luzne zeby gardlowe karpia sa twardsze od naszych zebow :) )

- gotujac ukladamy kawalki ryby obok siebie, a nie jedne na drugie

- z gotowaniem wywaru z ryb na galarete jest tak jak z gotowaniem rosolu: im dluzej - tym lepiej; i przez caly czas ma tylko delikatnie pyrkac!

- dzwonka wykldamy na polmisek dopiero po ostygnieciu, jeszcze gorace latwiej sie rozlatuja

- galareta bez zelatyny dlugo sie scina, dlatego na dzien przed podaniem powinna juz byc w lodowce

- taka galareta nie wytrzymuje tez dlugo w temp. pokojowej, dlatego "karpia po zydowsku" wyjmujemy z lodowki tuz przed podaniem

Smacznego :okok:








Ps
Dla kulinarnych leniuchow podaje inny prostszy i szybszy przepis na "karpia po zydowsku":

- kupic karpia i sprzedac go drozej :figielek:
_________________
Browning Bob Nudd Carboxy Match 4.50m 30g + Shimano Stradic 3000S GTM-RC
Browning Bob Nudd Aggressor Carp Match 4.20m 8/15g + Shimano Stradic 3000S GTM-RC
Browning M.Weigang King Feeder All Seasons 3.90m 100g + Shimano Twin Power 3000S XT-RB
Shimano Antares BX Feeder 3.96m 110g + Shimano CI4 Twin Power 3000S RA Tri Drag
Shimano Aspire CX Bolognese TE-5-700GT 6.95m Owal Blank + Shimano CI4 Twin Power 3000S RA
...i inne

Wystawiono 4 piw(a): kp44, Maniek, GrzegorzM, Stejdooo    » Więcej szczegółów
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Maniek 
Zakochany w Bugu


Pomógł: 21 razy
Wiek: 44
Posty: 935
Otrzymał 299 piw(a)
Skąd: Sobiborski Park Krajobrazowy


Wysłany: Sob Gru 14, 2013 17:40   

byczek napisał/a:
Ps
Dla kulinarnych leniuchow podaje inny prostszy i szybszy przepis na "karpia po zydowsku":

- kupic karpia i sprzedac go drozej :figielek:

I to ma sens. :lol:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
GrzegorzM 
Administrator



Ulubiona metoda: Spławik i feeder
Pomógł: 37 razy
Posty: 1424
Otrzymał 185 piw(a)
Skąd: Złocieniec / Szczecin


Wysłany: Sob Gru 14, 2013 17:54   

byczek napisał/a:
Ps
Dla kulinarnych leniuchow podaje inny prostszy i szybszy przepis na "karpia po zydowsku":

- kupic karpia i sprzedac go drozej :figielek:

Znokautowałeś mnie tym :rotfl:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Karp po żydowsku

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum