Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Wątróbka z dorsza

marcinbox 
marcinbox


Wiek: 38
Posty: 36
Skąd: W-wa


Wysłany: Śro Mar 26, 2008 08:53   Wątróbka z dorsza

słyszałem ze jest przepyszna, tylko jak to zrobić??? podobno marynowana czy gotowana ???
_________________
pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
GLOTOX 
GLOTOX


Pomógł: 3 razy
Wiek: 53
Posty: 217
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Toruń


Wysłany: Śro Mar 26, 2008 09:14   

Pyszna to mało powiedziane.
Ja osobiście jak robię zupkę rybną, na sam koniec gotowania wrzucam pokrojoną w kostkę wątróbkę dosłownie na 2 minuty i już jest gotowa. PALCE LIZAĆ :)
_________________
Gdy insektów plaga www.glotox.com pomaga.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Lisek 
pstrąg


Pomógł: 6 razy
Wiek: 30
Posty: 345
Skąd: Lębork


Wysłany: Śro Mar 26, 2008 17:49   

Jeśli spróbujesz ją smażyć, to zrobi się smród w kuchni.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tinca 


Pomógł: 5 razy
Posty: 97


Wysłany: Czw Maj 29, 2008 13:22   

Gorący pomysł na wątróbkę z dorsza. Wątróbki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. W rondlu rozgrzać olej, dodać liść laurowy, ziele angielskie, nie obrane ząbki czosnku, sól i pieprz, chwilę smażyć bardzo powoli uważając aby nie przyrumienić ząbków czosnku. Gdy przyprawy zaczną pachnieć olej przecedzić. Wątróbki dorsza nabić na widelec, na minute zanurzyć we wrzątku, układać w sterylnie czystym słoju. Słoik napełnić do 3/4 wysokości i zalać wrzącym, aromatycznym olejem. Słój zamknąć szczelnie. Powinno być ok.
_________________
Zapraszam do mojej wirtualnej kuchni www.pychotka.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
marcinbox 
marcinbox


Wiek: 38
Posty: 36
Skąd: W-wa


Wysłany: Nie Cze 01, 2008 10:31   

Przepis na wątróbki dorszowe wg Wojciecha Charewicza z WW .....

Wątróbkę z dorsza solę lekko, a wcześniej płuczę w zimnej
wodzie, i układam w słoiku. Właściwie posypuję leciutko solą wówczas
kiedy układam ją do słoika. Dorzucam (na słoik 0,25 - 0, 33 l) 1/2 listka
laurowego i 1 ziarenko ziela angielskiego. Czasem posypię ciut (małą
szczyptę) pieprzu, ale nie jet to konieczne, bo podostrzyć wątróbkę
pieprzem można już na talerzu. Słoik zakręcam (wypełniony do 1/3) i
wstawiam do garnka z zimną wodą sięgającą najwyżej do tej 1/3 słoika) i
zagotowuję. Kiedy woda lekko się zacznie gotować (musi tylko mrużyć, a
jeśli gwałtownie zaczyna bulgotać dolewam ciut zimnej wody ) gotuję 30
minut. Odstawiam z ognia razem z garnkiem, by stygły słoiki powoli. Potem
przenoszę do ciemnej, chłodnej piwnicy lub trzymam na dole w lodówce.
Pycha!!!
_________________
pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Wątróbka z dorsza

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum