Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Przepis / przepisy na ciasto

Tirel 

Pomógł: 1 raz
Posty: 54
Skąd: Luboń


Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 19:58   Leszcz - ciasto czosnkowe.

Byłem dzisiaj na takim fajnym jeziorku i zauważyłem, że leszcze brały jak głupie. Pomyślałem sobie, że pojadę tam za tydzień specjalnie przygotowany na leszcza. Z tego co słyszałem na leszcza dobre jest ciasto czosnkowe, czy to prawda? Łowie na koszyczek zanętowy. Jakie rybki lubią jeszcze takie ciasto? Ile kosztuje ono w waszych sklepach? Zakładać je na haczyk, tak jak robaka?

Pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Lukasz-Wkra 

Wiek: 41
Posty: 2
Skąd: Warszawa


Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 20:12   

Witaj , to nie mojego autorstwa przepis na ciasto ale wart uwagi :)

Do rondelka wlewamy 100 g zimnej wody/kranówki/, dodajemy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę oleju jadalnego i szczyptę proszku do pieczenia. Zawartość mieszając podgrzewamy, z chwilą zagotowania powinna powstać rzadka konsystencja / podobna do krochmalu/. Do gotującej się zawiesiny wsypujemy 100 g /objętościowo/ mąki krupczatki i mieszamy tą masę, najlepiej drewnianą łyżką. Po kilku sekundach odstawiamy rondelek z gazu i dalej mieszając, staramy się, aby powstało jednolite ciasto.

W końcowej fazie wyrabiania ciasta, bierzemy je do rąk - uwaga gorące, i ugniatając w dłoniach wyrabiamy na sprężystą masę. Wg uznania można dodać CZOSNKU , różnych atraktorów lub zabarwić barwnikami spożywczymi. Przynęta jest sprawdzona, skuteczna na dużego leszcza. Zaletą ciasta jest to, że jest ona elastyczne, nie rozmywa się w wodzie i dobrze trzyma się na haczyku. Powodzenia w połowach.


Jeśli to nie twój przepis to proszę o podanie źródła skąd został zaczerpnięty. - admin
Postaw piwo autorowi tego posta
 
TomaszWarzyński 
1111tomek


Pomógł: 4 razy
Wiek: 65
Posty: 131
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Warszawa


Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 21:41   

To ja wam dam przepis na ciasto leszczowe fluorescencyjne.Na brudne wody super.Sprawdzone na Wiśle.Trzyma się na haku w nurcie,a jednocześnie nie przeszkadza w zacinaniu.A kolor niepowtarzalny.
Oto przepis:
do rondelka wlać szklankę zimnej wody
dodać pastylkę riwanolu i atraktor (ja dodawałem cukier lub olejek waniliowy)
zagotować
do gotującej się na maleńkim ogniu wody dosypywać powoli kaszę manną
cały czas intensywnie mieszać
skończyć dosypywanie dopiero wtedy kiedy w rondelku powstanie bardzo gęsta masa
uważać żeby nie przypalić bo wtedy wszystko trzeba wywalić i robić od nowa
wyjąć z rondla jak najbardziej gorące i powyrabiać w rękach aż do ostygnięcia
uformować w dużą kulę i w tej postaci możemy takie ciasto przechowywać w lodówce kilka dni a po wyjęciu pod suchą skorupką jest nadal elastyczne ciasto.
Polecam leszczyska gwarantowane :)
_________________
Tomek i Joki
Postaw piwo autorowi tego posta
 
lucasosik 
Speciality Feeder


Pomógł: 11 razy
Wiek: 36
Posty: 124
Skąd: Legionowo


Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 23:27   

Tirel napisał/a:
Z tego co słyszałem na leszcza dobre jest ciasto czosnkowe, czy to prawda?

czosnek jest doskonałym zapachem na leszcze i płocie. U mnie zapach sprawdzony na wielu łowiskach.
TomaszWarzyński napisał/a:
To ja wam dam przepis na ciasto leszczowe fluorescencyjne.Na brudne wody super.Sprawdzone na Wiśle.Trzyma się na haku w nurcie,a jednocześnie nie przeszkadza w zacinaniu.A kolor niepowtarzalny.
Oto przepis:
do rondelka wlać szklankę zimnej wody
dodać pastylkę riwanolu i atraktor (ja dodawałem cukier lub olejek waniliowy)
zagotować
do gotującej się na maleńkim ogniu wody dosypywać powoli kaszę manną
cały czas intensywnie mieszać
skończyć dosypywanie dopiero wtedy kiedy w rondelku powstanie bardzo gęsta masa
uważać żeby nie przypalić bo wtedy wszystko trzeba wywalić i robić od nowa
wyjąć z rondla jak najbardziej gorące i powyrabiać w rękach aż do ostygnięcia
uformować w dużą kulę i w tej postaci możemy takie ciasto przechowywać w lodówce kilka dni a po wyjęciu pod suchą skorupką jest nadal elastyczne ciasto.
Polecam leszczyska gwarantowane :)

Świetnie w niedziele lub poniedziałek sprawdze te ciasto :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
derri 

Posty: 1
Skąd: Gdańsk


Wysłany: Sob Maj 07, 2011 01:30   

Te ciasto z rivanolem jest bardzo oryginalne, lecz mam kilak pytań:
-czy zapach rivanolu aby na pewno nie odstraszy ryb ?
-czy rivanol po połknięciu przez rybę "nic jej nie zrobi" a Tym samym ta ryba nam później jak ją zjemy, w końcu rivanol jest przystosowany tylko do użytku zewnętrznego.

A tak na marginesie muszę sprawdzić ten rivanol w tabletkach, bo zwykły w butelce nie ma nadzwyczajnego koloru :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
bksch 

Posty: 13
Skąd: Bydgoszcz


Wysłany: Wto Cze 07, 2011 23:17   Ciasto na leszcza

Jaki najlepszy smak ciasta na leszcza??Z góry dzięki za odpowiedz. :)




Znalazłem dla Ciebie podobny temat, dla tego też scaliłem. Baczek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
robdemolka 
robdemolka

Pomógł: 3 razy
Wiek: 53
Posty: 35
Skąd: kielce


Wysłany: Śro Cze 08, 2011 09:06   

Ciasto z kaszy manny
Kasze mannę wsypujemy do rondelka, ja wsypuje 1½ szklanki, można więcej zależy ile potrzeba nam ciasta. Do kaszy dolewamy taką ilość wody by po wymieszaniu otrzymać konsystencję ugotowanego budyniu, kiślu, miodu itp. Całość stawiamy na gaz i wolno podgrzewamy ciągle mieszając, będzie ona nieznacznie zmieniać kolor i twardnieć.
Możemy porównać ją po takim zabiegu do dobrze rozgniecionej plasteliny, Jak w kaszy będzie widać jaśniejsze niedogotowane miejsca, niema się czym martwić,wyjmujemy ją i ugniatamy w rękach kilka minut, wtedy reszta kaszy jak ja to mówię (dojdzie).
Na koniec ugniatania dodajemy 1-2 łyżki oleju roślinnego, będziemy widzieć ile kasza go wchłonie , nie przesadzajmy.
Jeśli ciasto ma mieć:
Zapach waniliowy, to zamiast oleju dodajemy od razu zapach i olejek waniliowy do ciasta.
Zapach czosnkowy –dodaję ok. 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę myślę, że w każdej kuchni jest takie urządzenie i oczywiście wszystko razem ugniatamy. Super propozycja na dorodne płocie,leszcze i nie tylko.
Kolor żółty- przed gotowaniem dodaje suszone żółtka jajek ok. 2-3 łyżeczki, lub ok. 2 żółtka z jajka surowego,zależy od ich wielkości i zabarwienia.Kolor takiego ciasta bardzo mi się sprawdza przy połowie złotych karasi, linów, japończyków (karaś srebrzysty),płocie i inne.
Możemy takie ciasto zabarwiać na inne kolory,lub komponować różne zapachy,ja stosuje akurat takie ,czasami jeszcze korzenny.
_________________
ROBERT
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
lorderror126 
No To Hop;D


Pomógł: 3 razy
Wiek: 27
Posty: 144
Skąd: Kielce


Wysłany: Śro Cze 08, 2011 14:18   Re: Ciasto na leszcza

bksch napisał/a:
Jaki najlepszy smak ciasta na leszcza??Z góry dzięki za odpowiedz. :)




Znalazłem dla Ciebie podobny temat, dla tego też scaliłem. Baczek



Najlepszym smakiem a raczej zapachem który wabi leszcza to zgodnie z tym co czytałem i obserwowałem jest czosnek.
_________________
Kliknij pomógł to kosztuje parę sekund.
http://s1.gladiatus.pl/game/c.php?uid=175672
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Kosa 
Administrator


Ulubiona metoda: Feeder, spławik.
Okręg PZW: Zamość
Pomógł: 51 razy
Wiek: 37
Posty: 1940
Otrzymał 430 piw(a)
Skąd: Biłgoraj


Wysłany: Śro Cze 08, 2011 14:31   Re: Ciasto na leszcza

lorderror126 napisał/a:
bksch napisał/a:
Jaki najlepszy smak ciasta na leszcza??Z góry dzięki za odpowiedz. :)




Znalazłem dla Ciebie podobny temat, dla tego też scaliłem. Baczek



Najlepszym smakiem a raczej zapachem który wabi leszcza to zgodnie z tym co czytałem i obserwowałem jest czosnek.



Trzeba dodać, że na swoich łowiskach, bo nie wszędzie tak jest u mnie czosnek nie jest skuteczny, dużo lepsze wyniki mam na ciasto miodowe lub kukurydziane. Wszystko zależy od łowiska i "widzimisię" ryb.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robdemolka 
robdemolka

Pomógł: 3 razy
Wiek: 53
Posty: 35
Skąd: kielce


Wysłany: Śro Cze 08, 2011 22:16   

Powiem tak z mojego doświadczenia ,na rzekach bynajmniej na tych co ja wędkuję -zapach czosnkowy ,nawet białe i pinke poniewieram w czosnku ,ale jest jedno ale ,leszcz lubi tez słodkie ,tak jak wspomniał kolega" Kosa" i na niektórych zbiornikach bardziej sprawdza się ciasto bardzo słodkie ,z miotem i zapachem piernikowym .Myśle że musisz przetestować różne ciasta i tyle ,zrób za jednym zamachem ze cztery smaki i kombinuj.
_________________
ROBERT
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Przynęty i zanęty » Przynęty naturalne » Przepis / przepisy na ciasto

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materialy publikowane przez uzytkownikow. Uzytkownik rejestrujac sie na forum w peeni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgaaszac do ich autorow.

strzalkaMapa Forum