Forum wędkarskie- wędkarstwo Forum wędkarskie- wędkarstwo Największe forum wędkarskie w Polsce (dawne Wedkowanie.net). Wędkarstwo, PZW, filmy wędkarskie, metody połowu, testy sprzętu, przynęty i zanęty, łowiska, zdjęcia i gry wędkarskie. Posiadamy ponad 10 tysięczną społeczność, która napisała już przeszło 130 tysięcy wiadomości. Weź udział w dyskusji i dołącz do nas już dziś!
Użytkownicy Mapa użytkowników Filmy Wędkarskie Dzienniki wędkarskie Targowisko Wyszukiwarka Album zdjęć  Kontakt 

Zupa rybna Hektoresa

Hektores 
Czarnów Fishing Team


Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Posty: 1154
Otrzymał 23 piw(a)
Skąd: Kielce


Wysłany: Wto Sty 18, 2011 14:32   Zupa rybna Hektoresa

akoś w życiu nie miałem okazji skosztować zupy rybnej ,a ostatnio mnie naszło właśnie na nią .

Po ostatniej wyprawie na lód zabrałem ze sobą kilka jazgarzy

uważanych przez wędkarzy za chwast i wyrzucanych po prostu na lód

Ponoć jazgarze najbardziej nadają się na wywar zupy rybnej .

Przejrzałem wiele przepisów ale żaden nie przypadł mi do gustu ,najbliżej była Halászlé - Węgierska zupa rybna

Przepis nie do końca mi się podobał więc wprowadziłem kilka modyfikacji by była taka jak chcę

Opisze wam jak to zrobiłem nie będzie to typowy przepis bo każdy ma inny gust jedni lubią pikantnie

inni nie ale każdy z was może zrobić to po swojemu

Oto moja modyfikacja

Na początku obrałem jazgarze i wedle przepisów powinienem zostawić głowy ,

ja oczywiście tego nie zrobiłem oskrobałem z łusek ,wypatroszyłem i odciąłem głowy .


Następnie jedną dużą cebule pokroiłem w kostkę .Ryby i cebule włożyłem do garnka dodałem

przyprawy ziele angielskie .pieprz,kminek (nie wiele ) paprykę ostrą w proszku i troszkę pokrojonej w kostkę papryki .



Gotowałem to pod przykryciem około 1 godziny

W tym czasie warzywa marchewkę ,pietruszkę ,starłem na grubej tarce ,pokroiłem pora paprykę i cebule ,Wrzuciłem to na patelnie z oliwą z oliwek




po paru minutach dodałem pokrojoną i posoloną w kostkę płastugę (sole) a po 15 min duszenia (smażenia )

bez przykrycia posypałem to wszystko słodką papryką w proszku .

W tym czasie kiedy warzywa się dusiły odcedziłem wywar i przetarłem wszystkie składniki jakie w nim były na drobnym sitku .




Kiedy papryka razem z oliwą zaczęła się lekko rumienić dolałem niewielką ilość właśnie tego wywaru

po kilku minutach wrzenia całą zawartość patelni wrzuciłem do garnka z wywarem i znów zacząłem całość gotować około 45 min po tym czasie dodałem pokrojony ząbek czosnku i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posoliłem do smaku gotowałem jeszcze około 15 min na koniec dodałem pokrojoną zieloną pietruszkę


Jest to moja pierwsza zupa rybna i powiem że smakowała mnie i domownikom ale każda sroczka

swój ogonek chwali więc spróbujcie sami .

Mnie smakował była po prostu pyszna
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
meps 


Pomógł: 24 razy
Posty: 453
Skąd: Bieszczady


Wysłany: Wto Sty 18, 2011 14:39   

Jak ryb za wiele nie jadam to mi zrobiłeś smaka i spróbuje zrobić taką zupę.Dzięki za dokładny i szczegółowy opis :okok:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
TomaszWarzyński 
1111tomek


Pomógł: 4 razy
Wiek: 59
Posty: 131
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Warszawa


Wysłany: Wto Sty 18, 2011 16:58   

To ty tak sam,czy opisałeś czynności żony :]

Normalnie się zaśliniłem :rotfl:

Pozdrawiam.
_________________
Tomek i Joki
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Hektores 
Czarnów Fishing Team


Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Posty: 1154
Otrzymał 23 piw(a)
Skąd: Kielce


Wysłany: Śro Sty 19, 2011 07:39   

Żona niestety w kuchni nie jest asem :zalamka: i wszystko robię sam . :]
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
TomaszWarzyński 
1111tomek


Pomógł: 4 razy
Wiek: 59
Posty: 131
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Warszawa


Wysłany: Śro Sty 19, 2011 08:05   

No to gratki.
Wygląda to rewelacyjnie.
_________________
Tomek i Joki
Postaw piwo autorowi tego posta
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Kanciak 
daj podbierak!!


Wiek: 38
Posty: 7
Skąd: Szczecin


Wysłany: Czw Gru 29, 2011 13:11   Re: Zupa rybna Hektoresa

Hektores napisał/a:
akoś w życiu nie miałem okazji skosztować zupy rybnej ,a ostatnio mnie naszło właśnie na nią .

Po ostatniej wyprawie na lód zabrałem ze sobą kilka jazgarzy

uważanych przez wędkarzy za chwast i wyrzucanych po prostu na lód

Ponoć jazgarze najbardziej nadają się na wywar zupy rybnej .

Przejrzałem wiele przepisów ale żaden nie przypadł mi do gustu ,najbliżej była Halászlé - Węgierska zupa rybna

Przepis nie do końca mi się podobał więc wprowadziłem kilka modyfikacji by była taka jak chcę

Opisze wam jak to zrobiłem nie będzie to typowy przepis bo każdy ma inny gust jedni lubią pikantnie

inni nie ale każdy z was może zrobić to po swojemu

Oto moja modyfikacja

Na początku obrałem jazgarze i wedle przepisów powinienem zostawić głowy ,

ja oczywiście tego nie zrobiłem oskrobałem z łusek ,wypatroszyłem i odciąłem głowy .
Obrazek
Obrazek
Następnie jedną dużą cebule pokroiłem w kostkę .Ryby i cebule włożyłem do garnka dodałem

przyprawy ziele angielskie .pieprz,kminek (nie wiele ) paprykę ostrą w proszku i troszkę pokrojonej w kostkę papryki .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Gotowałem to pod przykryciem około 1 godziny

W tym czasie warzywa marchewkę ,pietruszkę ,starłem na grubej tarce ,pokroiłem pora paprykę i cebule ,Wrzuciłem to na patelnie z oliwą z oliwek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
po paru minutach dodałem pokrojoną i posoloną w kostkę płastugę (sole) a po 15 min duszenia (smażenia )

bez przykrycia posypałem to wszystko słodką papryką w proszku .

W tym czasie kiedy warzywa się dusiły odcedziłem wywar i przetarłem wszystkie składniki jakie w nim były na drobnym sitku .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kiedy papryka razem z oliwą zaczęła się lekko rumienić dolałem niewielką ilość właśnie tego wywaru
Obrazek
po kilku minutach wrzenia całą zawartość patelni wrzuciłem do garnka z wywarem i znów zacząłem całość gotować około 45 min po tym czasie dodałem pokrojony ząbek czosnku i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posoliłem do smaku gotowałem jeszcze około 15 min na koniec dodałem pokrojoną zieloną pietruszkę
Obrazek
Obrazek
Jest to moja pierwsza zupa rybna i powiem że smakowała mnie i domownikom ale każda sroczka

swój ogonek chwali więc spróbujcie sami .

Mnie smakował była po prostu pyszna



Ogółem nie lubiłem zup rybnych choć rok temu w restauracji PORTO GRANDE zjadłem jedną bardzo mi smakowała. Dlatego dziękuje Kolego za bardzo dobry i wyraźny przepis na zup rybną wygląda naprawdę smacznie
POZDRO.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
nukualofa 
Bo ryba jest po to, by nacieszyć nią oko :)


Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 98
Otrzymał 16 piw(a)
Skąd: Torki/ Przemyśl


Wysłany: Czw Gru 29, 2011 13:16   

Panowie a czy jazgarze mrożone bo mam kilkanaście ale z wiosny w zamrażalniku będą dobre, czy lepiej świeże?
_________________
Dziennik Wędkarski - Nukualofa
http://www.orybach.pl/top...5949.htm#167064
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
artek 
artek

Pomógł: 4 razy
Wiek: 41
Posty: 333
Otrzymał 8 piw(a)
Skąd: wielkopolska


Wysłany: Czw Gru 29, 2011 13:17   

Najlepsze są z grilla.
_________________
artek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
Maniek 
Zakochany w Bugu


Pomógł: 21 razy
Wiek: 45
Posty: 935
Otrzymał 299 piw(a)
Skąd: Sobiborski Park Krajobrazowy


Wysłany: Czw Gru 29, 2011 14:03   

nukualofa napisał/a:
bo mam kilkanaście ale z wiosny

Rany, chłopie- wywal je, zamrożona ryba po pół roku jet już do niczego.
Ale wracając do przepisu Hektores, a' to mi tez ślinka pociekła, ale jak przeanalizowałem przepis dokładnie, i stwierdziłem ile to roboty i czasu (tutaj szacun tobie Hektores :okok: ) , to wole chyba zjeść konserwę. :) U mnie różnie próbowałem - wraz z rodziną przyrządzać własnoręcznie łowione ryby, ale po latach doświadczeń jednoznacznie stwierdzam że najsmaczniejsza jest po prostu smażona na "głębokim" tłuszczu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
nukualofa 
Bo ryba jest po to, by nacieszyć nią oko :)


Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 98
Otrzymał 16 piw(a)
Skąd: Torki/ Przemyśl


Wysłany: Czw Gru 29, 2011 15:00   

ZakochanywBugu napisał/a:
Rany, chłopie- wywal je, zamrożona ryba po pół roku jet już do niczego.
mówisz? To w supermarketach leżą czasem po roku i ludzie kupują. :rotfl:
_________________
Dziennik Wędkarski - Nukualofa
http://www.orybach.pl/top...5949.htm#167064
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
AdSense

Skąd: Mountain View
Pomógł: nie raz
Wyświetl posty z ostatnich:   

» Wędkarstwo, strona główna » Działy pozostałe » Wędkarskie Kulinaria » Zupa rybna Hektoresa

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl Forum - GrzegorzM ©

Administracja nie odpowiada za materiały publikowane przez użytkowników. Użytkownik rejestrujac się na forum w pełni odpowiada za publikowane przez siebie wiadomosci. Wszelkie roszczenia w sprawie opublikowanych tresci prosimy zgłaszać do ich autorów.

Ku pamięci Ś.P. Jarogiego

strzalkaMapa Forum